Trump'ın tweetleri, küresel piyasaları vuruyor!

JPMorgan'daki analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın tweet atma tarihlerine bakarak bir endeks geliştirdiler.

EKONOMİ 09.09.2019, 17:43 10.09.2019, 16:50
Trump'ın tweetleri, küresel piyasaları vuruyor!

CNN'in haberine göre, dünyaca ünlü yatırım şirketi JPMorgan Chase'teki analistler, ABD Başkanı Donald Trump, kendi Twitter hesabında bir tweet paylaştığı zaman küresel piyasalarda bir değişiklik olduğunu gözlemledi. Bunun üzerine şirketteki analistler, 'The Volfefe Index' adında bir endeks üreterek, piyasalardaki değişikliği gözlemlemeye çalışıyorlar. Bu endeksin ismi ise, Trump'ın 2017'de attığı 'covfefe' tweet'ine göndermede bulunuyor.

Analistler, Trump'ın tweet'lerinin piyasalardaki dalgalanmayı önemli ölçüde artırdığını keşfetti. Trump'ın piyasaya sürülen tweet'lerinin sıklığının, Ağustosta 'balonlaştığını' ve ABD faiz piyasalarını daha fazla etkilediğini söylüyorlar. Bunun sonucunda da analistler, piyasayı hareketlendiren tweet'leri tespit etmek ve sonuçları izlemek için bir model geliştirdi.

Analistler, tweetlerin konusunun da önemine dikkat çekiyor. Ticaret ve para politikası konularının önemli ölçüde etkilediğini belirten JPMorgan'daki analistler, tweetlerin yayınlanmasının hemen ardından ABD faiz piyasalarını önemli bir biçimde etkilediğini gösteren kanıtlar elde ettiler. 

JPMorgan, endeksi tanıtan raporunda belirli bir Trump tweeti içermemesine rağmen, piyasalar için bir dizi tetikleyici kelime tanımlıyor. Bunlar ise 'Çin', 'milyar' ve 'ürünler'.

Şirket, modelin tamamen tweet hâkimiyeti olduğunu savunmasa da, yeterince istatistiksel olarak anlamlı olduğunu vurguluyor. 

Yeditepe Üniversitesi'nde görevli akademisyen Prof. Dr. Veysel Ulusoy'un yaptığı çalışmada da benzer sonuçlar var. 'Tradewar' kelimesinin kullanım sıklığı ile Reuters'te geçen 'tradewar-ticaret savaşı' ibaresi geçen haberlerinin eşleştiği bir model oluşturan Ulusoy, model sonucunda Trump’ın Twitter'da sürekli ileti yazmasının ardından, piyasaya verdiği şoklarla bir 'tweetinvest' stratejisi olması ihtimali yüksek gibi göründüğünü belirtiyor.

Giriş ve çıkış zamanları

Hedgeye Risk Yönetimi şirketinin genel müdürü ve ortağı Darius Dale’e göre yatırımcılar, Trump'ın attığı tweetlere göre piyasalardan çıkış ve giriş zamanlarını tahmin edebileceğini söylüyor. Dale, Trump'ın tweetlerinin 'olumlu' yönde olduğu zaman, yatırımcıların piyasalara girebileceğini; 'olumsuz' olduğu zaman ise piyasalardan çıkabileceğini belirtiyor.

Yorumlar (0)