TCMB'den yıl sonu enflasyon tahmini!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 8,2 olarak gerçekleşeceği tahmin edimektedir." açıklamasında bulundu.

EKONOMİ 30.01.2020, 11:14 30.01.2020, 14:02
TCMB'den yıl sonu enflasyon tahmini!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı.

Murat Uysal, "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 8,2 olarak gerçekleşeceği, 2021 yıl sonunda yüzde 5,4'e gerileyeceği tahmin edilmektedir." dedi. 

Çin'deki koronavirüs salgının etkilerini değerlendirmek için henüz çok erken olduğunu söyleyen Uysal, "Çin'de bu salgın devam ederse öncelikle büyümeleri üzerinde bir etkisi olacaktır. Ticaret ve emtia fiyatları üzerinde etkisi olabilir." ifadelerini kullandı.

Uysal, reel getiri tarafında hala pozitif olunduğunu belirterek, "Merkez Bankasının nominal ya da reel kur seviye hedefi bulunmamaktadır ama döviz kurunda istikrarı önemsiyoruz." açıklamasını yaptı. 

"Parasal duruşu, enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleyeceğiz"

2020 para politikasına ilişkin açıklamada bulunan Uysal,  "Ana eğilime yönelik takip ettiğimiz çok sayıda gösterge, enflasyonda hedeflenen düşüş patikası ile uyumlu seyre işaret ediyor. Enflasyonun bir süre için mevcut seviyelerde yatay seyrettikten sonra enflasyon beklentilerinde genele yayılan iyileşmenin sürmesi ve temkinli parasal duruşun da etkisiyle yıl sonu tahminimize doğru kademeli olarak gerileyeceğini değerlendiriyoruz." dedi.

Enflasyon görümündeki iyileşmeyle oluşan manevra alanını temmuz ayından itibaren güçlü faiz indirimleri yaparak kullandıklarını aktaran Uysal, "Bunun ve zorunlu karşılık düzenlemeleri gibi diğer destekleyici politikaların finansal koşullar ve iktisadi faaliyet üzerindeki yansımalarını görmeye başladık. Geldiğimiz noktada, mevcut politika duruşumuzun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumlu olduğunu değerlendiriyoruz. Ocak ayı Para Politikası Kurulu karar metninde de ifade ettiğimiz gibi, enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekiyor. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde atabileceğimiz politika adımlarını ve parasal duruşu, ana eğilime dair göstergeleri dikkate alarak, enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleyeceğiz." diye konuştu. 

Yorumlar (0)