"Sürpriz" denetim mağduru yumurta!

İçinde oyuncak olan "sürpriz yumurta"nın gıda maadesi değil de oyuncak sayılması gerektiğine karar verilmesi üzerine üretici firmalar önemli cezalar alabilir.

EKONOMİ 03.12.2019, 10:32 03.12.2019, 11:01
"Sürpriz" denetim mağduru yumurta!

Gelir İdaresi'nin birçok ürüne uygulanan Katma Değer Vergisi'ne (KDV) dair oldukça kapsamlı bir şekilde yürüttüğü araştırmanın sonucunda verginin uygulanmasındaki eksiklikler ve kaçaklara yönelik oluşturulan veri tabanının sonucunda çeşitli düzelme ve denetimler yapıldı; ancak bu denetimlerin sonucunda hiç beklenmeyen bir 'mağdur' ortaya çıktı.

"Sürpriz" mağdur: sürpriz yumurta!

Küçük çocukların çok ilgisini çeken ve yıllardır piyasada çikolata olarak bulunduğu için %8 KDV'ye tâbi olan sürpriz yumurta, Gelir İdaresi'nin araştırması sonucunda kategori değiştirdi. KDV uygulanmasında bir ürünün hangi vergi diliminde bulunacağı için ürün bileşenlerinin hangisinin daha fazla olduğuna bakılması üzerine sürpriz yumurtalarda "oyuncak" bileşeninin "çikolata" bileşeninden daha fazla olduğu anlaşıldı.

Üreticiler endişeli

Gelir İdaresi'nin üretici ve ithalatçı firmalara ürün hakkında detaylı bilgi istemi üzerine yürütülen araştırmanın sonucunda üreticiler, usulsüzlük yönünden denetime tâbi tutulacaklarını öğrendi. Bunun üzerine üreticiler, yapılacak denetimlere hazırlanırken bir diğer yandan ise hukuki imkanlarını araştırıyor. Eğer üreticiler, usulsüzlük yüzünden suçlu bulunursa geriye dönük 5 yıllık bir süreç içinde yaptıkları tüm üretimden suçlu bulunabilecek ve çok büyük miktarlarda cezalar ödemek zorunda kalabilecek.

Yorumlar (0)