SPK'dan Marka Yatırım Holding'e dair açıklama

SPK (Sermaye Piyasası Kurulu), bazı basın organlarında yer alan iddialara dair açıklama yaptı.

EKONOMİ 28.08.2022, 21:20 28.08.2022, 21:31
SPK'dan Marka Yatırım Holding'e dair açıklama

SPK tarafından yapılan açıklamada, "Son günlerde bazı medya organlarında ve sosyal medyada yer alan iddialara dair olarak bir açıklama yapmak zaruri olmuştur. Bahse konu haberlerde Marka Yatırım Holding AŞ tarafından SPK'ya yapılan bedelli sermaye artırımı müracaatına ve firmaya dair SPK tarafından yürütülen gözetim/denetim faaliyetlerine dair olarak asılsız iddialara yer verildiği görülmüştür. SPK, halka açık olan anonim ortaklıklarının sermaye artırımı müracaatlarını 6362 sayılı kanunun kendisine verdiği yetki ve görevler doğrultusunda ilgili mevzuata uygunluğu ve yatırımcıların korunması gibi ilkeler doğrultusunda incelemekte ve neticelendirmektedir." denildi. 

Açıklamada, bahse konu firma tarafından 5 Nisan 2021 tarihinde SPK'ya yapılan müracaat ile 2017-21 senelerinde 30'u aşkın farklı isimden toplanan en düşüğü 32 bin TL, en yükseği ise 5,2 milyon TL tutarlarında olmak kaydıyla toplam 25 milyon 10 bin TL'lik fonun sermayeye dahil edilmesinin talep edildiği kaydedildi.

Diğer bütün müracaatlarda olduğu gibi hareket edilip ve bahse konu müracaatın ivedilikle incelemeye alındığı belirtilen açıklamada, "Fakat, gerçekleştirilen incelemede firmanın 5 Nisan 2021 tarihli müracaatında, SPK'ya belge olarak yalnızca fon kullanımına ve sermaye artırımına dair yönetim kurulu kararları gönderilmiş olduğu, mevzuat çerçevesinde gönderilmesi gereken ilgili belgelerin eksiksiz ve tam olarak gönderilmediği belirlenmiştir.” bilgisi aktarıldı.

"Suç duyurusunda bulunulacak"

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu çerçevede, firma başvurusuna dair belgelerin tamamlanması maksadıyla, ilki 15 Nisan 2021 tarihinde ve ikincisi ise 16 Temmuz 2021 tarihinde olmak kaydıyla iki ayrı yazı firmaya iletilmiş ve firmadan müracaatına dair dosyasının tamamlanması istenmiştir. Buna karşın firma müracaatı çerçevesinde gönderilmesi gereken belgeler Kasım 2021 tarihinde tamamlanabilmiştir. Eksikliklerin tamamlanmasının ardından, gecikmeksizin müracaat SPK uzmanları tarafından değerlendirilerek, 26 Kasım 2021 tarihli rapor ile SPK Karar Organı'na iletilmiştir. Firma dosyasının sermaye piyasası mevzuatı kapsamında incelemesi neticesinde; 2017-21 seneleri arasında 30'u aşkın farklı kişiden toplanan en azı 32 bin TL, en çoğu ise 5,2 milyon TL tutarlarında olmak kaydıyla toplamda 25 milyon 10 bin TL'lik fonun sermayeye ilave edilmesi sebebiyle ihraç edilecek paylara dair ihraç belgesinin onaylanması isteğinin görüşüldüğü SPK'nın 2 Aralık 2021 tarihli toplantısında, ilgili mevzuata aykırılıklar sebebiyle ve yatırımcıların korunması maksadıyla firma talebinin olumsuz olarak karşılanması yönünde karar verilmiştir. SPK kararı gerekçeleriyle birlikte firmaya iletilmiştir.

Diğer yandan, SPK tarafından gerçekleştirilen incelemeler neticesinde, firma pay piyasasında 23 Mayıs 2017 ile 23 Şubat 2018 döneminde gerçekleştirilen işlemlere yönelik olarak ilgili kanunun 107/1 maddesiyle tanımlanan 'Piyasa Dolandırıcılığı' suçu çerçevesinde işlem gerçekleştirmek üzere, aralarında Mine Tozlu Sineren'in de yer aldığı kişiler hakkında ilgili kanunun 115. maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulması ve borsalarda iki sene geçici işlem yapma yasağı getirilmesi yönünde karar verilmiş olup, alınan bu karar, SPK'nın 21 Ocak 2021 tarihli ve 2021/4 sayılı bülteninde duyurulmuştur.

Ayrıca SPK'nın 27 Mayıs 2021 tarihli kararı ile aralarında Sineren'in de yer aldığı ilgililer hakkında ilgili kanunun 112. maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde işlem gerçekleştirilmesi ve 115. maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulması, yine aralarında Sineren'in de olduğu ilgililer hakkında ilgili kanunun 110. maddesinin birinci fıkrası çerçevesinde işlem gerçekleştirmesi ve 115. maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulması kararlaştırılmıştır. Ayrıca Sineren hakkında gerçekleştirmiş olduğu açıklamalar sebebiyle de SPK tarafından suç duyurusunda bulunulacaktır."

Yorumlar (0)