Rüzgar enerjisi kurulu gücü 10 bin megavatı aştı

Bakan Dönmez, ülkemizin rüzgar enerjisi kurulu gücünün ağustos ayı sonu itibarıyla 10 bin megavatı aştığını duyurdu.

EKONOMİ 08.09.2021, 23:09 09.09.2021, 17:19
Rüzgar enerjisi kurulu gücü 10 bin megavatı aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı yazılı açıklamada, yerli ve yenilenebilir enerjiyi ülkemizin Milli Enerji ve Maden Politikası'nın kalbi olarak gördüklerini ve bu yönde ciddi adımlar attıklarını kaydetti. Ülkemizin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa'da 5'inci, dünyada ise 12'inci sırada olduğunu belirten Dönmez, "Yine jeotermal enerjide Avrupa 1'inciliği ve dünya 4'üncülüğü, hidroelektrikte Avrupa 2'nciliği ve dünya 9'unculuğuna sahibiz. Son senelerde büyük bir aşama kaydettiğimiz güneş enerjisinde, biyokütlede ve rüzgarda ise Avrupa 8'incisi konumundayız." sözlerini sarf etti.

"526 kat artış sağladık"

Dönmez, ülkemizin dünyada önemi giderek artış gösteren rüzgar enerjisi alanında önemli bir aşamayı daha geçtiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Rüzgar enerjisi kurulu gücümüzü 10000 megavatın üzerine çıkarmayı ağustos ayı sonu itibarıyla başardık. 1998 yılında İzmir'de ilk rüzgar türbinin kurulmasıyla birlikte başlayan rüzgar enerjisi hikayemizi teşvikler ve çeşitli projelerimizle geliştirdik. 2002 yılında yalnızca 19 megavat olan rüzgar kurulu gücünde 526 katlık büyük bir yükseliş sağladık."

"12,5 milyon ton karbondioksit salınımını engelliyoruz"

Ülkemizde yerli rüzgar enerjisi ekipmanı üreten 16 işletme bulunduğu söyleyen Dönmez, "15 bin insana istihdam sağlayan, 12 milyonu aşkın evin elektrik tüketimini karşılayan ve yıllık 5,8 milyar metreküplük doğal gaz ithalatının önüne geçen rüzgar enerjimiz istihdam, üretim ve cari açığın kapanması için büyük bir destek sunuyor. Ülkemizin geleceği ve doğamızın korunması adına da dönüştürücü bir role sahip olan rüzgar enerjisi santrallerimiz vesilesiyle 12,5 milyon ton karbondioksit salınımını engelliyoruz." dedi.

Yorumlar (0)