Rusya ve Türkiye düğmeye bastı: 100 milyar dolar...

Türkiye ile Rusya arasında yeni bir dönem açılıyor. Türkiye ile Rusya, ticaretin geliştirilmesi adına veri paylaşımı mutabakatı imzalandı. Bu sayede Türkiye-Rusya gümrüklerinde daha hızlı, kolay ve güvenilir olmasını sağlayacak şekilde elektronik platformlarda veri paylaşımı sağlanacak. Mutabakatın 100 milyar dolarlık ticaret hedefinde de önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

EKONOMİ 27.10.2019, 09:29
Rusya ve Türkiye düğmeye bastı: 100 milyar dolar...

Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaretin geliştirilmesi için veri paylaşımı üzerinde mutabakat sağlandı. İmzaların atılması ile ticaretin Türkiye ve Rusya gümrüklerinde daha hızlı, kolay ve güvenilir olmasını sağlayacak şekilde elektronik platformlarda veri paylaşımı yapılacak.

Türkiye Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur başkanlığındaki Ticaret Bakanlığı heyeti, Rusya Federal Gümrük Servisi Başkanı Vladimir Bulavin'in resmi daveti üzerine, Uluslararası Gümrük Forumu'na katılmak için Moskova'daki Dünya Ticaret Merkezi'ne geldi.

Rusya'daki temaslarına ilişkin açıklamalarda bulunan Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, “Bakanlığımız ile Rusya Federal Gümrük Servisi arasında dış ticareti geliştirmek için 'İkili Ticaret İstatistiklerinin Değişimine İlişkin' mutabakat muhtırasına imza attık” diye konuştu.

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Türk iş dünyası ile foruma katılan ülkelerin gümrük otoritelerini bir araya getiren forumun çok verimli geçtiğini belirterek, küresel ticaretin gelişmesi için ülkeler arasındaki anlaşmaların yanı sıra iş dünyasının önünü açmak yönünde geliştirilen projelerin önemini anlattı.

Gümrükte dijitalleşmenin önemi

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, bu anlayışla gerçekleştirdikleri Rusya ziyaretinin somut bir anlaşma ile taçlandırıldığını söyleyerek, Rusya ile imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında İkili Ticaret İstatistiklerinin Değişimine İlişkin Mutabakat Muhtırası’ ile iki ülke dış ticaret gümrük istatistikleri alanında iş birliği öngörüldüğünü kaydetti.

Ticarette hedef 100 milyar dolar

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Soçi'de Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile görüştüklerini anımsatarak şunları söyledi:

“Rusya Federasyonu ile siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkilerimizin her anlamda geliştiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu mutabakat muhtırasıyla iki ülke gümrüklerinde ticaretin daha hızlı, kolay ve güvenilir olmasını sağlayacak şekilde elektronik platformlarda veri paylaşımı gerçekleştirilecek."

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Başkanı Vladimir Putin tarafından koyulan 100 milyar dolarlık ikili ticaret hedefi için, gümrük idareleri olarak atılması gereken adımları ve önlemleri masaya yatırdıklarını belirtti.

Türkiye-Rusya ilişkileri çok güçlü

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Rusya ile müteahhitlik, turizm, enerji, bankacılık ve hizmetler sektörü başta olmak üzere birçok alanda güçlü ilişkilerin bulunduğunu ifade ederek, gelecek dönemde atılacak adımlar ve yürütülecek ortak çalışmalar sayesinde hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın gümrük idarelerinin önünde birlikte katedebilecekleri fırsatlarla dolu ve önemli bir mesafe bulunduğunu söyledi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, "Ülkeler arasındaki hedeflere ulaşabilmek için yeni yollar bulmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Bunun için de Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı olarak gereken her türlü katkıyı vermeye hazırız" şeklinde sözlerini noktaladı.

Yorumlar (0)