Kaplan: İlaçta dışa bağımlıyız

CHP milletvekili Kaplan, "Ne yazık ki ilaçta dışa bağımlıyız." diyerek ilaç sektöründeki sorunları meclis gündemine taşıdı.

EKONOMİ 27.10.2019, 09:36
Kaplan: İlaçta dışa bağımlıyız

Cumhuriyet Halk Partsi (CHP) Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan ilaç sektöründe bulunan ilaçların yüzde 60'ının ithal olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu sektörde dışa bağımlı olduğunu vurguladı. Kaplan "İlaç sektörü, döviz kurunun en çok etkilendiği sektörlerin başında gelmektedir. Yaklaşık 500 kalem ilaç bu sebeple piyasada yeteri kadar bulunamamaktadır." diye konuştu.

Hastalar mağdur

CHP'li milletvekili sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlaçlara ulaşamayan hastaların tedavileri yarım kalıyor, hasta ve hasta yakınları mağduriyet yaşıyor. Grip, hepatit B ve menenjit aşılarından hayati önem taşıyan kanser ilaçlarına kadar ithal edilen ilaç listesi gittikçe uzuyor. İlaç temininde sıkıntı çeken vatandaşlarımız muadil ilaçlara yönlendiriliyor ve bu durum ciddi sağlık mağduriyetlerinin yaşanmasına sebep oluyor. Türkiye'de ilaç endüstrisinde yerli üretimin arttırılmasına yönelik bir araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışması artırılarak yerli ilaç üreticisi teşvik edilmelidir."

Milletvekili Kaplan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenerek, "Türkiye, son 5 yılda ayrı ayrı gösterilmek üzere ithal ilaçlara ne kadar ödedi? Türkiye'de kullanılan ilaçların ne kadarı yerli üretim? Türkiye'de ilaç endüstrisinde yerli üretimin arttırılmasına yönelik bir AR-GE çalışması var mı? Döviz kurunun piyasaya uygun hale getirilmesine yönelik bir çalışmanız var mı?" diye sordu.

Yorumlar (0)