Rekor üstüne rekor! İhracatta son 18 ayın 16'sında rekor kırıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Başkanı İsmail Gülle Türkiye’nin ihracat karnesi hakkında açıklamalarda bulunurken son 18 ayın 16’sında aylık rekorlar kırıldığını belirtti.

EKONOMİ 31.03.2022, 15:21 01.04.2022, 14:31
Rekor üstüne rekor! İhracatta son 18 ayın 16'sında rekor kırıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen TİM Başkanı İsmail Gülle her ayın sonunda Türkiye’ye güzel haberler verdiklerini vurgulayarak şu sözlere yer verdi:

Dünyada yaşanan olumsuz tabloya ve kötü haberlere karşın ihracat ailemiz son 18 ayın 16’sında aylık rekorları kırmaya başardı. 27 adet sektörün 25 tanesinde cumhuriyet tarihi rekorları kırıldı. Türkiye’nin her tarafında bulunuyoruz. Her ilinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Fabrikaları gezerek tüm sektörlerin nabzını tutmaya çalışıyoruz. Umarım gelecek dönemlerde de ülkemize müjdeli haberler vermeye devam edeceğiz.

Geçtiğimiz temmuz ayında 14 yıllık hedef başarıyla tamamlandı

Türkiye’nin ihracat anlamında 2021 yılını oldukça iyi geçirdiğini vurgulayan Gülle sözlerine şu şekilde devam etti:

Görev aldığımız 14 yıl boyunca ikili rakamlara geçmek için ihracatımızı 200 milyar doların üzerinde tuttuk. Bu rakamlara yaklaştığımızda Amerika’da kriz yaşandı. Tekrar yaklaştığımızda ise bu sefer Uzakdoğu’da kriz çıktı. Pek çok sorunun yaşanmasına rağmen 14 yılın ardından geçtiğimiz yılın temmuz ayında ilk defa 12 aylık sürede 200 milyar doların üzerine çıktık. Eylül ayında ise bu rakamlar 212,2 milyar doların üzerine çıktı. Böylelikle yıllık hedefimiz olan 211 milyar doları da geçmeyi başardık. Son olarak ise 2021 yılı için belirlediğimiz 225 milyar doların üzerine çıktık.

"İhracat ailesi, son 18 ayın 16'sında aylık ihracat rekoru kırdı"

27 sektörün 25 tanesinde cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştık. Üretim, büyüme ve istidamda rekorlara imza attık. Dünyada yaşanan pek çok olumsuzluğa rağmen ihracat ailesi bu dönemden alnının akıyla çıkmayı başardı. Parametrelerin sürekli olarak değiştiği ve pek çok göstergenin etkilendiği bir dönemde ihracat yapmaya ve üretmeye devam ederek har ayın sonunda ülkemize güzel haberler vermeye devam ettik. Çok şükür ki geçen yıl koyduğumuz hedefin çok daha ötesine giderek yıllık 225 milyar dolarlık bir ihracat yaptık.

Tercihlerini Türkiye’den yana kullanmak isteyenleri, Türkiye’yi tercih edenleri, Türkiye’den sipariş yapanları neredeyse her sektörde görüyoruz. Türkiye’nin her yerinde bulunuyoruz. Her ilinde sahaya inerek fabrikaları geziyoruz ve sektörlerin nabzını tutmaya çalışıyoruz. Birçok üreticimizin Türkiye’nin her ilinde ihracat ailemizin tümünün üretiminden oldukça mutlu ve memnun olduklarını görebiliyoruz.

Artık büyük siparişler geliyor

Gülle ayrıca daha önce birinci olarak hep finansman beklentisinin olduğunu ancak artık birinci sırada eleman ihtiyacının yer aldığını vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti:

Bunun en büyük nedenlerinden biri hepimizin elinde büyük siparişlerin yer alması. Büyük işleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Önceki yıllarda olan küçük olsun benim olsun zihniyeti yerine büyük ölçekteki işlere yöneliyoruz. Çünkü artık bu tür işler alıyoruz. Bu nedenle sektörlerde birleşmeler ve sektör içerisinde büyük yatırımlar görüyoruz. Bundan dolayı da oldukça gururluyuz.

“Her ay 2 milyar dolar yükselerek bu günlere geldik”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ihracatta sıradaki hedefi 250 milyar dolar olarak hedeflediğini ve Türkiye’nin bu yıl bu hedefe doğru yola çıktığını belirten Güllü sözlerine şu şekilde devam etti:

İhracat ailesini yol ve kader arkadaşı olarak gören Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklerini her zaman arkamızda hissettik. Her ay 2 milyar dolar fark ile yükseldiğimiz bu yolda başarılarımıza devam ediyoruz. Mart ayı için açıklayacağımız rakamlarda da tarihi bir rekora imza attığımızı duyurmuş olmayı diliyorum. Bütün sektörlerde bir dinamizm bulunuyor. Elbette sorunlar da olacaktır. Sorunlar çalıştığınız sürece olması oldukça doğaldır. Ancak çalışmamanız halinde ortada hiç sorun yoktur. İhracat ailesi sürekli olarak çalışarak bu sorunları halletmeye çalışıyor. Zira mücadele ederek bu sorunların üstesinden gelmek kolaydır. Zaten bu noktada bizim üstümüze düşen de sorunları çözerek yolumuza devam etmektir. Bunları oldukça samimi duygularla söylüyorum. Bu hissiyatı ihracatçılarımızdan alıyorum.

Cumhuriyetin yüzüncü yılı için hedef koyuldu

Türkiye’nin yeraltı zenginlikleri ile gelişen bir ülke olmadığını dile getiren Gülle şu değerlendirmelerde bulundu:

Bizim en büyük cevherimiz ihracattaki başarımız. Bizi daha ilerilere götüren ve yüz milyarlarca dolar hedef koyarak bunları gerçekleştirenler ihracatçılarımızdır. Bizim yeraltı zenginliğimiz de bulunuyor yerüstü zenginliğimiz de. Ama buradaki en önemli değerlerimiz yüreğini yatığı işe veren iş insanlarımız ve girişimcilerimizdir. En büyük zenginliğimiz budur. Etrafımızda yeraltı zenginliklerinin mutluluğunu göremeyen ve bunu yaşayamayan ülkeler görüyoruz. Biz ise koyduğumuz hedeflere teknoloji, üretim ve istidamla ulaşmayı biliyoruz. Önümüzdeki yıl cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutluyor olacağız. Cumhuriyeti kurarken canlarını ve kanlarını feda edenlere olan borcumuzu umarım gelecek sene gerçekleştireceğimiz 300 milyar dolarlık hedefe ulaşarak onların evlatlarına yakışacak bir şekilde taçlandıracağız. İstihdam, yatırım, üretim ve ihracat bu ülkeye hizmetin adıdır. Bunu ihracat ailesi olarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Yorumlar (0)