Piyasaları gelecek hafta ne bekliyor?

Geçtiğimiz hafta, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımı yapmayabileceği beklentilerinin güçlenmesi ve ABD'de borç limiti krizinin aşılması, küresel piyasaların olumlu bir seyir izlemesini sağlarken gözler şimdi gelecek hafta meydana gelecek yoğun veri gündemine çevrildi.

EKONOMİ 04.06.2023, 11:53 05.06.2023, 09:16
Piyasaları gelecek hafta ne bekliyor?

Geçtiğimiz haftanın başında, borç limitinin artırılmasıyla ilgili olumlu haberlere rağmen etkisi sınırlı kaldı ve Fed üyelerinin başlangıçta şahin açıklamaları nedeniyle küresel piyasalar yön arayışına girmişti.

Ancak daha sonra ABD'de hem borç limiti kriziyle ilgili endişelerin hem de FED’e yönelik kaygıların yatışması, piyasalarda risk iştahını artırdı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasını bekliyor

ABD Senatosu, borç limitinin artırılmasıyla ülkenin temerrüde düşmesini önleyecek yasa tasarısını onayladı. Tasarı, limitin 1 Ocak 2025 tarihine kadar askıya alınmasını öngörüyor ve yasalaşması için ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasını bekliyor.

Para politikasına ilişkin beklentiler, Fed üyelerinin sözlü yönlendirmelerinin etkisiyle hafta başına göre önemli ölçüde değişti. Para piyasalarında, Fed'in 14 Haziran'daki toplantısında politika faizinde değişiklik yapmayacağı ihtimalinin yüzde 72 olduğu ve yüzde 28 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artışı yapabileceği fiyatlamaları görülüyor. Piyasalar, gelecek hafta yoğun veri gündemine odaklandı.

Yatırımcılar, borç limiti yasa tasarısının Senato'da kabul edilmesiyle birlikte ABD'nin temerrüde düşme riskinin azalmasından olumlu etkilendi. Bununla birlikte, para politikasına ilişkin belirsizlikler ve Fed'in faiz kararıyla ilgili beklentiler, piyasalarda dikkatle takip edilen konular arasında yer alıyor.

Brent petrol fiyatları baskılandı

ABD'de yaşanan gelişmelerin etkisiyle 10 yıllık tahvil faizi, haftayı yüzde 2,9'luk bir düşüşle 3,6950 seviyesinde tamamladı.

Emtia piyasalarında ise genel olarak olumlu bir seyir izlendi. Altının ons fiyatı yüzde 0,2'lik bir artışla 1.949,7 dolardan, bakırın libresi yüzde 1,6'lık bir yükselişle 3,72 dolardan tamamlandı. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 1'lik bir düşüşle 76,4 dolardan kapanış yaptı. Bu dönemde, faiz artırım beklentilerinin gerilemesiyle altının ons fiyatı destek buldu.

Analistler, bakır fiyatlarının resesyon endişelerinin hafiflemesiyle destek bulduğunu belirtti. Öte yandan, ABD ve Çin'e yönelik talep göstergelerindeki belirsizlikler, brent petrol fiyatlarını baskıladı.

Yatırımcılar, ABD'deki tahvil faizi hareketleri ve emtia piyasalarındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Faiz oranlarındaki dalgalanmalar ve küresel talep beklentileri, finansal piyasalarda önemli rol oynayan faktörler arasında bulunuyor.

Yorumlar (0)