Özhaseki: “ABD'de market rafları boş kalırken bizde sıkıntı yoktu” 

Pandeminin etkili olduğu 2020 senesinde dünyanın en büyük ekonomilerinin dahi daraldığını fakat Türkiye’nin Çin ile birlikte büyüyen 2’nci ülke olduğunu belirten Mehmet Özhaseki, “Ülkemiz, koronavirüsün gölgesinde sergilediği büyüme performansıyla dikkat çekti.” dedi. 

EKONOMİ 03.01.2022, 08:46
Özhaseki: “ABD'de market rafları boş kalırken bizde sıkıntı yoktu” 

Kayseri’de düzenlenen bir toplantıya katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, küresel salgın ve dünyaya etkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Pandeminin ortaya çıktığı 2020 senesinde dünyanın en önemli ekonomilerinde daralmanın, tedarik zincirlerinde kopmaların, alışkanlıklar ve çalışma koşullarında değişiminin meydana geldiğini belirten Özhaseki, Türkiye’nin bu dönemde şahlandığını kaydetti. 

“Büyüyen 2 ülkeden biri olduk” 

Özhaseki: “Küresel salgının etkili olduğu 2020 senesinde dünya ekonomisi yüzde 3.1 daraldı. Buna karşın Çin, dünyada ekonomisi en fazla büyüyen ülke oldu. İkinci sırada ise yüzde 1.8 oranında büyüme ile Türkiye yer aldı. 2021 senesinde ise ülkemiz ilk çeyrekte yüzde 7.2; ikinci çeyrekte yüzde 21.7; üçüncü çeyrekte de yüzde 7.8 oranında büyüdü ve 2020 senesindeki büyüme oranlarının üzerine çıktı. Pandemi sürecinde Avrupa ve ABD’de ilklerin yaşandığını da gördük. Örneğin geçtiğimiz kasım ayında ABD’deki enflasyon ülke tarihinde ilk kez yüzde 6.8’e yükseldi. Avrupa ülkelerinde ise enflasyon yüzde 5’i buldu.” 



“ABD ve Avrupa’da raflar boşalırken bizde doluydu” 

Özhaseki: “Salgın sırasında gelişmiş olarak tanımlanan pek çok ülkeden olumsuz görüntüler geldi. Tedarik krizi sebebiyle ABD ve Avrupa’da market rafları bomboş kaldı. Hem boş raf görüntüsünü engellemek isteyen hem de müşterileri kapıdan çevirmek istemeyen kişiler, boş raflara ürün fotoğrafları astılar. Çok şükür bizde bunlar yaşanmadı, raflarımız boş kalmadı. Avrupa ve İngiltere’de akaryakıt krizi de ayyuka çıktı. Almanya’da emlak ve inşaatta fahiş fiyatlar yaşandı. Fransa'da öğrenciler gıda kuyrukları oluşturdu. AB ülkelerinin birbirlerine olan güvenleri kırıldı. Birbirlerine aşı, maske ve hatta ilaç tedarikinde dahi bulunmadılar. Batı mozaiği tamamıyla bozuldu.” 

“Türkiye süreci başarıyla yönetti” 

Özhaseki: “Ülkemiz pandemi sürecini başarılı şekilde yönetti. İhracat pandemi döneminde yüzde 35 oranında arttı ve 221 milyar Dolar seviyesine yükseldi. 2021 senesinde cari işlemler açığı da 12 milyar Dolar geriledi. İstihdam artışı, pandemi öncesinin de üzerine çıktı.” 

Yorumlar (0)