Özgür Demirtaş'tan faiz isyanı: Şimdi daha günahkarız

Youtube hesabı üzerinden bir video yayınlayan ünlü finans profesörü Özgür Demirtaş, Merkez Bankası tarafından politika faizinin düşürülmesi ile birlikte birçok kredi ve yatırım faizinin arttığına dikkat çekerek, “Hani Nas? Şimdi daha günahkarız” dedi. 

EKONOMİ 19.08.2022, 10:35 19.08.2022, 12:05
Özgür Demirtaş'tan faiz isyanı: Şimdi daha günahkarız

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Youtube üzerinden yayınladığı video ile bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. Kendisine, ‘Faizi savunuyorsun’ eleştirilerini yönelten vatandaşlara cevap veren Demirtaş, “Yüksek faizi falan savunduğum yok. Ben istemez miyim faiz yüzde sıfır olsun?” diyerek katılımcılara faiz türlerini anlattı. 

“Halkımızın finansal okuryazarlığı çok düşük seviyelerde”

Videoyu çekme amacını açıklayan Demirtaş, “Bizim ülkemizde ne yazık ki o kadar çok algı operasyonu, o kadar çok itibarı suikastı, o kadar çok yalan haber yapılıyor ki… Türkiye’de olmayan şeyleri sanki olmuş gibi gösteren kişiler var. Halkımızın finansal okuryazarlığı çok düşük seviyelerde. O sebeple kandırılmaya ve aldatılmaya o kadar müsaitler ki… O sebeple kendi kendime ‘Özgür kalk, üşenme ve bu videoyu çek’ dedim. Bu video ile sizlerle görüşlerimi paylaşacağım” dedi.

“Bireysel faizler yüzde 18’den yüzde 26’ya tırmandı”

“Faizi sevdiğim ya da desteklediğim falan yok” diyerek sözlerine devam eden Demirtaş, “Ben istemez miyim faiz yüzde sıfır olsun? Birazcık aklı ve mantığı olan biri zaten hep düşük faiz olsun ister. Faizin dinimizce onaylanmadığını elbette hepimiz gayet iyi biliyoruz. Ancak dünyada bir tane faiz yok. Birçok faiz çeşidi var. Şöyle bakalım konuya. Merkez Bankası politika faizini indirdi. Sonra ne oldu? Bireysel faizler yüzde 18’den yüzde 26’ya tırmandı. Ne oldu şimdi arkadaşlar, faizler mi düşmüş oldu? Faizler artmış, bizler şu an daha günahkarız” şeklinde konuştu. 

“Hani o zaman Nas?”

Politika faizinin düşmesiyle şirketlerin kredi faizlerinin yüzde 20’lerden yüzde 30’lara çıktığını vurgulayan Demirtaş, “Merkez Bankası yüzde 19 olan politika faizini yüzde 14’e çekmiş. Ama bireysel krediler tam tersi artmış. Şirketlerin yatırım kredi faizleri yükselmiş. Devletin Türk lirası cinsinden borçlanma faizleri yükselmiş. E hani o zaman Nas? Bunların hangisi daha günah? Bunu daha nasıl daha net bir şekilde anlatabilirim bilmiyorum” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)