Nebati: Enflasyonu daha çok konuşacağız

Nureddin Nebati, "Enflasyon global bir sorun. Dünya ülkeleri yönünden de en önemli husus enflasyon ve biz bunu daha çok konuşacağız." dedi.

EKONOMİ 24.04.2022, 20:20
Nebati: Enflasyonu daha çok konuşacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, İTO (İstanbul Ticaret Odası) İş Dünyası Buluşması'nda konuştu.  

Nebati, global ölçekte meydana gelen birçok problemin ülkemize farklı şekillerde yansıdığını dile getirdi.

"Gerekirse gemileri karadan yürütürüz"

Nebati, tüm bu problemlerin kendileri için aynı zamanda türlü imkan ve fırsatlar barındırdığını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz sorunları asla yok saymıyoruz. Onları kesinlikle halının altına süpürme gibi bir amacımız da yok. Tam aksine kapsayıcı ve kalıcı çözümler üretmeye çalışıyoruz. Meydana gelen yeni şartlardaki fırsatları değerlendirmek amacıyla stratejik hamlelerde bulunarak yolumuzda ilerliyoruz. Hiç kimsenin en küçük bir kuşkusu bile olmasın. Gerektiği durumda tıpkı ecdadımız gibi gemileri karadan yürütürüz ve yine de hedeflerimizden, yolumuzdan asla sapmayız."

"Enflasyonu daha çok konuşacağız"

Bakan Nebati, ABD'de iştirak ettiği G20 Maliye Bakanları Toplantısı ile uluslararası kurumların Bahar Toplantıları'ndan söz ederek, toplantılardaki en öne çıkan gündem maddesinin enflasyon olduğunu, bu sorunun daha fazla konuşulacağını dile getirdi.

Ukrayna-Rusya Savaşı sebebiyle global büyüme tahminlerindeki düşüş yönlü revizelerin, toplantıların bir diğer önemli gündem maddesini oluşturduğunu ifade eden Nebati, dünya genelindeki merkez bankalarının para politikalarında sıkılaşma adımları atmasının, gelişen ülke ekonomilerinde borçlanma maliyetlerini yükselttiği, bahse konu gelişmenin üçüncü gündem maddesini oluşturduğunu aktardı.

"Doları tuttuk"

Bakan Nebati, 20 Aralık 2021'de başlattıkları kur korumalı mevduat sisteminde 782 milyar lira biriktiğini söyleyerek, Türk lirası tasarruflarının daha da artırılmasına yönelik birçok vergisel ve finansal adımı uygulama kararı aldıklarını, mevduatlardaki ortalama vadeyi uzattıklarını, enflasyonun ciddi bir belirleyicisi olan dolar kurunda istikrarı tesis ettiklerini ifade etti. 

Nebati, "Enflasyon hususunda daha kararlı adımlar atmayı sürdüreceğiz. Enflasyonla savaşacağız. Değerli adımlarımızın enflasyon sorunu sebebiyle görülmemesini istemeyiz. Attığımız bu adımlarla enflasyonu günbegün daha da iyileştireceğiz ve yaşanan enflasyon ataletini de yine bizler ortadan kaldıracağız." diye konuştu.

'Yarınlara yön veren lider Türkiye olma' yolunda çaresizliğe, karamsarlığa kapılmalarının asla mevzubahis olamayacağını ifade eden Nebati, son 20 senede her alanda elde edilen başarıların, ilerleyen dönemde birlikte imza atıyor olacakları başarıların bir teminatı olacağını da sözlerine ilave etti.

Yorumlar (0)