Merkez Bankası, kritik veriyi açıkladı: Asgari ücreti ve maaşları etkileyecek!

Merkez Bankası, yıl sonu için öngörülen enflasyon rakamlarına ilişkin yapılan anketin sonuçlarını açıkladı. Söz konusu beklentinin, asgari ücretin yanı sıra memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranını da etkileyeceği kaydedildi. Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacak mı? sorusu da gündeme geldi.

EKONOMİ 19.04.2023, 11:55 Hakan Öksüz
Merkez Bankası, kritik veriyi açıkladı: Asgari ücreti ve maaşları etkileyecek!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 sonu için enflasyon tahminini revize etti. Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçları açıklandı. Yıl sonundan enflasyonun yüzde 37,77 seviyesinde olmasının beklendiği kaydedildi. Bu enflasyon beklentisinin asgari ücret, emekli zammı ve memur zammı için de önemli bir veri olduğu kaydedildi.

TÜFE'de 12 ay sonra yaşanacak artışa dair beklenti önceki anket döneminde yüzde 31,63 olarak ölçülmüştü. Bu anket döneminde ise 12 ay sonrası için TÜFE beklentisinin yüzde 31,02'ye indiği görüldü.

Yıl sonu dolar/TL beklentisi 

Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 2023 sonu dolar/TL beklentisi de netleşti. Katılımcılar, yılın sonunda doların 23,15 lira olacağını öngörüyor. 12 ay sonra ise doların 24,08 lira olması bekleniyor. 

Asgari ücrette artış beklentileri

TÜFE ve dolar/TL endeksindeki artış beklentisine ilişkin çözüm önerileri, AK Parti'nin seçim beyannamesinde de yer aldı. Beyannamede asgari ücretin yanı sıra memur ve emekliler için de enflasyon artışının üzerinden zam yapılacağı kaydedildi. Tahminlere göre temmuz ayında yapılacak zamla birlikte asgari ücret 10 bin 207 lira olacak. Yüzde 30'luk artış ihtimaline göre ise asgari ücret 11 bin 057 liraya çıkacak.

Yorumlar (0)