Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Karar metninde dikkat çeken ifade!

Bugün Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı piyasalar tarafından merakla bekleniyordu. Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısının ardından bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14'te sabit bırakıldığını açıkladı. Öte yandan Merkez Bankası'nın, faiz kararıyla ilgili karar metninde ilk kez "resesyon" ifadesini kullanması dikkat çekti.

EKONOMİ 21.07.2022, 14:00 21.07.2022, 16:47
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Karar metninde dikkat çeken ifade!

Her ay belli tarihlerde bir araya gelen Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu ile birlikte toplantıları gerçekleştiriyor. Bu toplantıların ardından aylık bazda faiz kararı açıklanıyor.

Merkez Bankası faizi sabit tuttu

TCMB, geçen senenin son 4 toplantısında toplam 500 baz puan faizde indirimine gittikten sonra, bu senenin ilk 6 toplantısında faizde herhangi bir değişiklik yapmamıştı. Temmuz ayı ile ilgili faiz kararını açıklayan Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14'te sabit bıraktı. Böylece 2022'nin 7'nci ayında da Merkez Bankası, faizde değişikliğe gitmedi.

Anketler "sabit kalacak" demişti

11 ekonomistin katılımıyla gerçekleşen PPK toplantısına ilişkin piyasa beklenti anketinde, ekonomistlerin hepsi politika faizinin yüzde 14'te sabit tutulmasını beklediklerini açıklamıştı.

Geçen ay yapılan PPK toplantısında politika faizinde bir değişikliğe gidilmemiş ve faiz, yüzde 14'te sabit tutullmuştu.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına yönelik beklentilerinin medyanı ise yüzde 14 oldu.

Son 6 aydır değişmedi

Geçen ay yapılan PPK toplantısında politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 14'te sabit tutulmuştu.

Bunun yanı sıra kurul, geri kalan son 6 ayda faiz oranında değişiklik yapmamıştı.

"Jeopolitik riskler, her geçen gün artıyor"

TCMB'den faiz oranlarına yönelik yapılan açıklamada, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bir araya gelen Para Politikası Kurulu'nun, politika faizinin yüzde 14'te sabit kalmasına karar verdiği aktarıldı.

Duyuruda, etkisi her geçen gün artarak devam etmekte olan jeopolitik risklerin, senenin ilk yarısında olumsuz gerçekleştiği, iktisadi faaliyetin küresel anlamda zayıflamasına yol açtığı bildirildi.

Gelecek günlere yönelik küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü olarak güncellenmeye devam edildiği ve resesyon olasılığının arttığı belirtilen duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

"Küresel gıda güvenliğinde artan belirsizlik ve ticaret yasakları, emtia fiyatlarındaki oynak ve yüksek seyir ile başta temel gıda olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının devam etmesi uluslararası ölçekte tüketici ve üretici fiyatlarının artmasına sebep olmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, uluslararası finansal piyasalar ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri izlenmektedir. 

Bununla beraber, gelişmiş ülke merkez bankaları, artan arz-talep ve enerji fiyatları uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarında mevcut katılıklara bağlı olmak üzere enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun bir süre daha devam edebileceğini aktarmaktadır. Ülkeler arasında iktisadi görünümün farklılaşmasına bağlı olarak gelişmiş devletlerin merkez bankalarının para politikası iletişimi ve adımlarında ayrışma sürmektedir. Finansal piyasalarda yaşanan belirsizliklere ilişkin merkez bankalarınca geliştirilen yeni destekleyici araç ve uygulamalarla çözüm üretme çabalarının çeşitlenerek arttığı görülmektedir."

"İstihdam kazanımları olumlu seyrediyor"

Duyuruda, dış talebin de olumlu etkisiyle birlikte yıl başındaki kuvvetli büyümenin ikinci çeyrekte de devam ettiği aktarılarak, benzer ekonomilere göre istihdam kazanımlarının daha olumlu seyrettiği bildirildi.

Turizm kaynaklı olmak üzere cari işlemler dengesinde güçlü iyileşmenin devam ettiği ve büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir parçaların payının arttığı aktarılan duyuruda, "Bunun haricinde, ana ihracat pazarlarının resesyona girme ihtimali ve enerji fiyatlarındaki yüksek seyir cari denge konusundaki riskleri canlı tutmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Duyuruda, fiyat istikrarı için cari işlemler dengesinin sürdürülebilir düzeylerde kalıcı duruma önem arz ettiği belirtildi.

İvmesini kaybettiği anlaşılmakla beraber, erişilen finansman kaynakları ile kredilerin büyüme hızının amacına uygun bir biçimde iktisadi faaliyet ile buluşmasının takip edildiği dile getirilen duyuruda Kurulun, kararlılıkla güçlendirdiği makroihtiyati politika setini uygulayarak, gerekmesi halinde ek tedbirleri uygulamaya alacağı aktarıldı.

Söz konusu karar metninde, enflasyondaki yükselişte, jeopolitik gelişmelerin sebep olduğu enerji maliyeti artışları, ekonomik gerçeklerden uzak fiyatlamaların etkileri, küresel gıda, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında yaşanan artışların sebep olduğu güçlü negatif arz şoklarının etkisini hissettirmeye devam ettiği vurgulandı.

Kurulun, finansal istikrar ve sürdürülebilir fiyatların güçlendirilmesi için atılmış olan ve kararlılıkla uygulanan işlemler ile beraber, küresel barış ortamının tekrar tesis edilmesiyle dezenflasyonist dönemin başlamasının beklendiği aktarılan duyuruda, şu sözler kullanıldı:

"Bu kapsamda kurul, politika faizinin sabit tutulması yönünde karar almıştır. Sürdürülebilir şekilde fiyat istikrarının kurumsallaşması için TCMB’nin bütün politika araçlarında güçlendirilmiş ve kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş çerçeveli bir politikayı gözden geçirme aşaması sürmektedir. Değerlendirme süreçleri sona eren kredi, likidite ve teminat politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi amacıyla kullanılmaya devam edilecektir."

Karar metninde TCMB'nin, fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe dikkat çeken güçlü göstergeler ortaya çıkana ve orta vadeli yüzde 5 hedefi elde edilene kadar elindeki bütün araçları liralaşma stratejisi kapsamında kararlılıkla kullanmayı sürdüreceği anımsatıldı.

Fiyatlar düzeyinde sağlanacak olan istikrar, ülke risk primlerinde yaşanan düşüş, döviz rezervlerindeki artış eğilimi ve ters para ikamesinin devam etmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı bir şekilde gerilemesi aracılığıyla finansal istikrar ve makroekonomik istikrarı olumlu etkileyeceği bildirilen duyuruda, üretim, yatırım ve istihdam artışının sürdürülebilir ve sağlıklı bir şekilde devamı amacıyla uygun zemin oluşacağı aktarıldı.

Duyuruda, söz konusu kurulun, kararlarını öngörülebilir, şeffaf ve veri odaklı bir kapsamda almaya devam edeceği aktarılarak, 5 iş günü içinde Para Politikası Kurulu toplantı özetinin yayımlanacağı ifade edildi.

Merkez Bankası'nın sonraki toplantı tarihleri

18 Ağustos 2022

22 Eylül 2022

20 Ekim 2022

24 Kasım 2022

22 Aralık 2022

Yorumlar (0)