Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, gerçekleştirdiği temmuz toplantısında politika faizini yüzde 19'da sabit tutma kararı alındığını açıkladı.

EKONOMİ 14.07.2021, 16:26 14.07.2021, 16:27
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19'da sabit bırakma kararı aldı.

Faiz, yüzde 19’da sabit kaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun temmuz ayı toplantısı, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında düzenlendi. Toplantının ardından Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı. Yapılan toplantıdan "Para Politikası Kurulu, politika faizi bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19’da sabit tutulmasına karar vermiştir." kararı çıktı.

Beklenti faizlerin sabit tutulmasıydı

Daha önce gerçekleştirilen piyasa beklenti anketinde hemen hemen ekonomistlerin tamamı, politika faizinin yüzde 19'da sabit bırakılması kararının verileceğini bekliyordu.

Mayıs ayında yüzde 17 olan politika faizi 200 baz puanlık artışla birlikte yüzde 19'a çıkartılmıştı. Haziran ayında yapılan PPK toplantısında politika faizi yine yüzde 19'de sabit tutulmuştu.

Ekonomistlerin sene sonu politika faiz oranına yönelik beklentilerinin medyanı ise yüzde 17,50 olarak kayıtlara geçti. Bu beklenti, bir önceki anket döneminde yüzde 16 düzeyinde bulunuyordu.

Faiz karar metni

TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun, "Yüzde 5 hedefine kadar faiz enflasyon üzerinde oluşacak. Sadeleşmiş para politikasını koruyacağız." açıklamaları kapsamında faiz kararından sonra faiz indirimi ve ek sıkılaştırmaların zamanına yönelik bilgilerin bulunabileceği karar metninin yayımlanması bekleniyordu.

İşte TCMB’nin toplantı metni:

"Para Politikası Kurulu, politika faizi bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 seviyesinde sabit tutulması kararını almıştır.

Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere küresel anlamda aşılamanın hız kazanması küresel ekonomide toparlanma dönemini desteklemektedir. Bununla beraber, aşılama çalışmalarında ilerleme sağlayan ekonomiler, kısıtlamaları esneterek iktisadi faaliyette daha kuvvetli bir performans sergilemektedir.

Küresel talepteki çabuk toparlanma, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, emtia fiyatlarındaki artış yönelimi ve taşımacılık maliyetindeki yükseliş, uluslararası çerçevede tüketici ve üretici fiyatlarının yükselmesine sebep olmaktadır. Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin, uluslararası finansal piyasalar üstündeki etkileri önemini korumaktadır.

Yurt içi iktisadi faaliyet güçlü bir şekilde seyretmektedir. İkinci çeyrekte, finansal koşullardaki sıkılaşmaya ve salgın kısıtlamalarına bağlı bir şekilde iç talep bir miktar ivme kaybederken, dış talep gücünü korumaya devam etmektedir. Toplum geneline yayılan aşılamanın hızlanması, pandemiden olumsuz etkilenen turizm ve hizmetler sektörlerinin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin biraz daha dengeli bir şekilde sürdürülmesine imkan tanımaktadır.

Ticari krediler ise ılımlı bir seyir izlemektedir. Son süreçte açılma ve ertelenmiş talebe bağlı bir şekilde artış gösteren bireysel kredi kullanımında, alınan makroihtiyati tedbirlerin etkileri takip edilecektir. 

Uygulanan sıkı para politikası ve olumlu dış talep koşulları, cari işlemlerin dengesini olumlu etkilemektedir. İhracattaki kuvvetli artış eğilimi ve aşılamadaki güçlü ivmenin turizm etkinliklerini canlandırmasıyla senenin geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir.”

“Para politikasındaki mevcut sıkı duruş sürdürülecek”

“Son süreçte ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlarında yaşanan artışların dışında bazı sektörlerdeki arz kısıtları, talep koşulları, açılmanın etkisiyle yaz döneminde enflasyonda yaşanabilecek oynaklıklar ve  fiyatlama davranışları, enflasyon beklentilerinde ortaya çıkan yüksek seviyeler ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmayı sürdürmektedir.

Diğer yandan parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri görülmektedir. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelere bakılarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki düşüş yakalanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlı bir şekilde sürdürülecektir. Bu kapsamda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.

TCMB, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda elindeki bütün araçları kararlı bir şekilde kullanmayı sürdürecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe dikkat çeken güçlü göstergeler ortaya çıkana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya dek politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek bir biçimde, enflasyonun üstünde bir seviyede oluşturulmaya devam edilecektir.

Fiyatlar genel seviyesinde sağlanacak istikrar, ters para ikamesinin başlaması, ülke risk primlerindeki düşüş, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ile finansman maliyetlerinin kalıcı bir şekilde gerilemesiyle finansal ve makroekonomik istikrarı olumlu bir şekilde etkileyecektir. Bu şekilde üretim, istihdam ve yatırım artışının sürdürülebilir ve sağlıklı bir biçimde devamı için uygun bir zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir doğrultuda almayı sürdürecektir.

Beş iş günü içinde Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlanacaktır."

Yorumlar (0)