Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan enflasyon mesajı

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın enflasyonda kalıcı düşüşe dikkat çeken güçlü göstergeler ortaya çıkana kadar elindeki bütün araçları kararlı bir şekilde kullanacağını açıkladı.

EKONOMİ 26.11.2021, 12:12 27.11.2021, 16:09
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan enflasyon mesajı

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Finansal İstikrar Raporu’nda enflasyona ilişkin önemli mesajlar verdi.

“Borçluluk oranları, pandemi öncesine geriledi

Finansal İstikrar Raporu'nda gündeme ve enflasyona ilişkin açıklamalarda bulunan Şahap Kavcıoğlu, enflasyonda kalıcı düşüşe dikkat çeken güçlü göstergeler ortaya çıkana kadar Merkez Bankası'nın, elindeki bütün araçları kararlı bir şekilde kullanacağını ifade etti. 

Türk bankacılık sisteminde fon problemi yaşanacağına ilişkin işaretlerin olmadığını ifade eden Kavcıoğlu, "Bankacılık sektörü aktif kalitesindeki pozitif görünüm korunmakta ve sektörde yaşanan likidite şoklarına karşı yeterli tamponu mevcut" sözlerini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, yakın dönemde para politikasında yapılan güncellemelerin ardından ticari kredi büyümesinin toparlandığını kaydetti.

Reel sektörün kısa ve toplam vadeli yabancı para pozisyonunda görülen iyileşmenin devam ettiğini kaydeden Kavcıoğlu, "Hanehalkının ve reel sektörün borçluluk oranları pandemi öncesi düzeye gerilemiştir" sözlerine yer verdi.

“Cari dengede iyileşme devam ediyor”

Söz konusu raporda, cari işlemler dengesinde görülen iyileşmenin ihracatta yaşanan güçlü performans ve turizm gelirlerindeki toparlanmanın katkısıyla birlikte devam ettiği aktarıldı.

Salgını kısıtlamaya yönelik tedbirlerin gevşetilmesi ve aşılamanın artması ile birlikte küresel iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğinin ifade edildiği raporda şu sözlere yer verildi:

"Yurt içi iktisadi faaliyet, hizmet sektörlerindeki toparlanma ve  dış talebin desteği ile beraber kuvvetli bir seyir izlemektedir. İktisadi faaliyette görülen kuvvetli seyir reel sektör firmalarının likidite, kârlılık ve ciro göstergelerine pozitif anlamda yansımaktadır."

Öte yandan yükümlülüklerine göre hanehalkının finansal varlıklarının daha çok artmasının, bireylerin borç ödeme kapasitesine destek verdiği kaydedildi.

Yorumlar (0)