Merkez Bankası aralık ayı faiz kararını açıkladı

Senenin son faiz kararı Merkez Bankası tarafından paylaşıldı. Aralık 2021 tarihinden bu yana sabit olarak gidişat gösteren ve Ağustos döneminden sonra düşürülen politika faizi, 2022 Kasım döneminde de 150 baz puan indirilmiş ve yüzde 9'u görmüştü. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

EKONOMİ 22.12.2022, 14:00 22.12.2022, 14:14
Merkez Bankası aralık ayı faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası tarafından açıklanacak faiz kararı, yatırımcılar ve vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyordu. Senenin son faiz kararı açıklandı. Döviz yatırımı yapan birçok kişi, Merkez Bankası'nın aralık ayı faiz kararına gözlerini çevirmişti.

Aralık ayı faiz oranı ne oldu?

Aralık dönemi olağan görüşmesini yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini sabit tutarak değişiklik yapmadı.

Politika faizi bir sene içerisinde 5 puan indirildi

Bu sene faizde peş peşe dört defa indirim sağlayan Merkez Bankası, geçtiğimiz ay yaptığı görüşmelerde faiz indirim çalışmasının sonlandırıldığını duyurmuştu.

Merkez, ağustos, eylül, ekim ve kasım görüşmelerinde toplam 5 puanlık indirim sağlamıştı. Politika faizi yüzde 14'ten yüzde 9'a düşürülmüştü. Politika faizi bu şekilde Eylül 2020 senesinden bu zamana gelene kadar ilk defa tek haneyi görmüştü.

“Güçlendirilmiş ve kalıcı liralaşma adımları devam edecektir”

Mevcut durumda politika faizinin global talebe dair yükselen riskleri göz önüne alarak yeterli seviyede olduğunun ifade edildiği PPK karar metninde, "Fiyat gidişatının devam edilebilir bir biçimde kurumsallaşması düşüncesiyle TCMB’nin bütün politika araçlarında güçlendirilmiş ve kalıcı liralaşmaya işaret eden geniş detaylı bir politika siyasetini inceleme süreci devam ediyor. Değerlendirme süreçleri bitirilmiş olan likidite, teminat ve kredi politika güzergahı para politikası aktarım biçiminin etkinliğinin kuvvetlendirilmesi adına kullanılmaya devam edilecektir" denildi.

Yorumlar (0)