Memur ve emeklilerin 'temmuz ayı' zammı hesaplandı: Kim, ne kadar maaş alacak?

4.5 milyon memur ve 14 milyon emeklinin merakla beklediği temmuz ayı zam oranı ile ilgili kritik nitelikteki veriler belirlendi. Üç aylık enflasyon oranının ardından 6 aylık zam için gerekli hesaplamalar yapıldı. 

EKONOMİ 12.04.2022, 10:04
Memur ve emeklilerin 'temmuz ayı' zammı hesaplandı: Kim, ne kadar maaş alacak?

Mart döneminin enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte temmuz ayında emekli ve memurlara yapılacak zam miktarı merak konusu oldu.

Temmuz ayı zam oranları netleşmeye başladı

Açıklanan her enflasyon oranı, yaklaşık 4.5 milyon memur ve 14 milyon emekliyi yakından ilgilendiriyor.

Çünkü Bağ-Kur ve SSK emeklileri her sene, 6 aylık enflasyon seviyesi iki defa artış görürken memur ve memur emeklileri de aynı şekilde yılda iki defa olmak üzere toplu sözleşme zammını geçen enflasyon oranı seviyesinde fark alıyor.

Üç aylık artış kesin

Mart enflasyonunun açıklanmasıyla beraber memur ve emeklilerin Temmuz ayında alacakları artışlara ilişkin ilk ipuçları da belli oldu. Aralık ayı içinde  686,95 olan TÜFE endeksi Mart ayında 843,64'e yükseldi. Bu, üç aylık enflasyonun yüzde 22,81 olarak gerçekleşmesine yol açtı.

Bu durumda, memurlar ve emekliler için ilk 3 aylık oranlar da belirlenmiş oldu. Bunun haricinde Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki neticelere göre 6 aylık enflasyon, yani temmuz ayındaki artış ile ilgili hesap tamamlanmış oldu.

BAĞ-KUR ve SSK emeklileri yüzde 34,62

Yaklaşık 8 milyon Bağ-Kur ve SSK emeklisine yılda iki defa maaş artışı sağlanıyor. Bu artışlar, enflasyon oranı düzeyinde yapılıyor. Ocak ve Temmuz döneminde yapılan maaş artışları, önceki 6 aylık enflasyon seviyesi kadar gerçekleşiyor. Yani temmuz ayında Bağ-Kur ve SSK emeklileri, Aralık ile Haziran döneminde ortaya çıkan 6 aylık enflasyon seviyesinde artış alacaklar.

Mart ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla beraber 6 aylık rakamların yarısı belli olmuş oldu. Böylece Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin 3 aylık enflasyon artışı yüzde 22.81 olarak gerçekleşti. Buna, üç aylık daha veri eklenecek. Bundan sonraki dönemde oranlar sıfır dahi olsa yüzde 22.81 oranı kesinleşti.

Nisan, Mayıs ve Haziran döneminde ortaya çıkacak enflasyon, bu rakama ilave edilerek Temmuz döneminde Bağ-Kur ve SSK emeklilerine enflasyon artışı şeklinde verilecek ve maaşlarına yansıtılacak. Temmuz ayı maaşları artırılmış şekilde ödenecek.

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki neticelere göre, 6 aylık enflasyon yüzde 34,62 oldu. Buna göre Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin Temmuz ayındaki enflasyon artışı yüzde 34,62 olarak verilecek.

Memurlar ve memur emeklileri yüzde 34,12

Mart enflasyonunun açıklanmasından sonra memur ve memur emeklilerine yönelik de fark verilmesi kesinleşti. Bağ-Kur ve SSK emeklileri gibi memur ve memur emeklileri de senede 2 defa zam alıyor. Ocak ve Temmuz döneminde alınan zamlar toplu sözleşme ile tespit ediliyor.

Mart enflasyonuna bakıldığında ise üç aylık veriler gözlemlenmiş oldu. Ocak ayında memur ve memur emeklileri 2.5 puanlık ek zam ile beraber yüzde 7.5 seviyesinde toplu sözleşme zammı almıştı. Temmuz ayında ise yüzde 7 seviyesinde toplu sözleşme zammı almış olacaklar. Temmuz ayında memur ve memur emeklilerine yönelik yüzde 7.5 oranındaki Ocak zammını aşan 6 aylık enflasyon seviyesi kadar fark ödenecek.

Mart ayı enflasyonunda 3 aylık oran yüzde 22.81 olarak ortaya çıktı. Böylece memur emeklisi ile memurların 3 aylık enflasyon farkı yüzde 15.31 seviyesinde gerçekleşti. İlk üç aylık verilere bakıldığında memur emekli ile memurların zam oranı yüzde 7 +15,31 olarak belirlendi.

Yani memur emeklileri ile memurların oranı yüzde 22.31 oldu. Buna, nisan, mayıs ve haziran ayı enflasyonları da ilave edilecek. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki neticelere bakıldığında 6 aylık enflasyonun yüzde 34,62 çıktığı görülüyor..

Bu kapsamda, memur emeklisi ile memurların enflasyon farkı yüzde 27,12 olarak tespit edildi. Yüzde 7 civarındaki toplu sözleşme artışı da buna eklendiğinde oran yüzde 34,12'ye çıkacak.

Zamlı maaşların kaç lira olacağı tahmini

Yapılan bu hesaplamalar kapsamında yüzde 34,62'lik 6 aylık enflasyon göz önüne alındığında, memurlarda en düşük maaş 6 bin 429 TL’den 8 bin 622 TL’ye yükselecek.

Memurlarda en düşük emekli aylığı ise 4 bin 289 TL’den 5 bin 753’e, 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılarda 3 bin 292 TL’den 4 bin 432 TL’ye, esnafta 2 bin 948 TL’den 3 bin 969 TL’ye  çıkacak. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar için en düşük maaş 2.500 TL'ye yükseltilmişti. Buna da ilave artış yapılacak.

Ek zam

Memurlar ve emekliler için Ocak döneminde Meclis'ten çıkarılan yasalarla birlikte ek zam imkanı verilmişti. Bu kapsamda, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin taban maaşları 1500 liradan 2.500 liraya yükseltilmişti. Memur emeklileri ile memurların toplu sözleşmede yüzde 5’lik zam oranları enflasyon farkı hariç olmak üzere 2.5 puan artışla yüzde 7.5 yapılmış ve enflasyon farkıyla beraber bu oran, yüzde 30.95 olmuştu. Temmuzda yapılacak değerlendirmelerin ardından memur emeklisi ile memurların yüzde 7’lik toplu sözleşme zam oranlarının artırılması ihtimali çıkabilecek. Bağ-Kur ve SSK emeklileri için bir taban maaş gündeme gelebilecek. Ek artış ihtimali, diğer 3 aylık enflasyon verilerinin ardından değerlendirilecek.

Yorumlar (0)