Meclis’te öncelikli gündem ekonomi: Hangi adımlar atılacak?

Seçimin sonrasında önümüzdeki hafta hem Meclis hem de kabine çalışmalarına başlayacak. Ekonomiye dair düzenlemeler ilk olarak ele alınacak konular arasında yer alıyor. Peki, hangi başlıklar kapsamında adım atılacak? İşte detaylar…

EKONOMİ 02.06.2023, 10:39 02.06.2023, 11:04
Meclis’te öncelikli gündem ekonomi: Hangi adımlar atılacak?

Yüksek Seçim Kurulu tarafından 28 Mayıs günü cumhurbaşkanı seçimi ikinci turuna dair kesin verilerin açıklaması ile beraber süreç sona erdi. Dikkatler TBMM'de yer alacak yeni dönem ve kabineye dönmüş durumda. Yeni kabine bir sonraki hafta başında ilk toplantısı gerçekleştirilecek.

Yeni hükümet tarafından ele alınacak ilk konu ise ekonomi olacak.

Memur maaşına zam ve büyükşehirlerde memurlara kira yardımı

Ocak döneminde memur emeklilerine ve memurlara yüzde 30 oranında zam verilmişti. Ek düzenleme getirilmemesi durumunda BAĞ-KUR ve SSK emeklileri enflasyon oranı şekilde zam alacak. Memur emeklisi ve memurlar yüzde 8'i geçen enflasyon farkını ve yüzde 6 toplu sözleşme zammını alacak. En düşük memur maaşının 22 bin TL’ye çıkarılacağı belirtilmişti. Söz konusu düzenlemenin yasa ile çıkarılması gerekiyor.

Büyükşehirlerde memurlara kira desteğini bulunduran seyyanen zam çalışması da yasa içerisinde yer alacak.

Emeklilere kademeli artış ve kira düzenlemesi

Son olarak en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. 7 bin 500 liradan fazla maaş alanlar adına kademeli yükseliş düzenlemesi sağlanacak. Bununla bağlantılı düzenleme de Meclis'in ele alacağı ilk hususlardan bir tanesi olacak.

Asgari ücret ocak ayında 8 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Seçim sürecinde asgari ücretin 500 dolara yükseltilmesi şeklinde ifadeler bulunuyordu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından gerçekleştirilecek çalışmaların ay sonu ya da temmuz başında başlayacağı ifade ediliyor.

Kira artışlarına yüzde 25 sınır koyan uygulama 1 Temmuz günü sonlanacak. Bu hususta da Meclis'te gerçekleştirilecek yasal düzenleme ile beraber nasıl bir yol haritası izleneceği belli olacak.

Yorumlar (0)