Kuruyunca fiyatı 20 kat artıyor

Bilecik'e bağlı Bekdemir, Küplü ve Başköy köylerinde senede 700 ton cennet hurması hasat edilirken, atık durumda olan hurmalar seralarda kurutuluyor ve yüksek fiyattan satışa sunuluyor.

EKONOMİ 06.02.2022, 00:02 07.02.2022, 09:04
Kuruyunca fiyatı 20 kat artıyor

Kentte hasadı sona eren cennet hurmasında atık durumda olan ürünler İçişleri Bakanlığı'nca desteklenen Baştacı Kadınlar Derneği'ne ait olan seralarda kurutuluyor. Yaş halinin ortalama fiyatı 5 liradan satılan cennet hurması, kurutulduktan sonra 100 liraya satılıyor. 

"30-45 gün kadar bekletiyoruz"

Başkan Fatma Duman, Kasım 2021'de yaklaşık olarak 700 ton ürün hasat edildiğini aktararak, şöyle konuştu:

"Zedelenmiş hurmalarımızı çöpe atıyorduk. Hayvanlara yedirdiğimiz ve pekmez yaptığımız da oluyordu. Kurutma serası vesilesiyle bu durumun önüne geçtik. Atık hurmalarımız da artık değerli.

Hasattan kalan hurmaları önce soyuyoruz, ardından saplara bağlıyoruz. Sapı olmayanları ise fileler sayesinde askılara asıyoruz. Bu işlemlerden önce kaynar kekikli suya yatırıyoruz. Bu sayede böcek ve sinek sorunu ortadan kalkıyor. 30-45 gün kadar bu şekilde bekletiliyor. Kuruma işlemi için güneş ışığı ve rüzgara ihtiyaç duyuluyor. Bu işlemi kışın yaptığımız için seramızdaki vantilatörü kullanıyoruz. Kuru hurma daha çok seviliyor. Kuru hali hem sağlık hem de lezzet açısından daha yararlı. Özellikle bağırsak sistemi için birebir. Hurmanın üstündeki beyazlıklar ise kendi şekerinin dışarıya salınımı. Satışa sunulması için bu beyazlığın görülmesi şart." diye konuştu. 

"Kahvenin yanında iyi gidiyor"

Dernek üyelerinden Asiye Diyar Varoğlu ise "Hasat esnasında yere düşen ve zedelenen ürünler oluyor. Eskiden çöpe attığımız bu ürünleri kurutarak değerlendiriyoruz. Çocuklara çikolata ve şeker vermek yerine bunları veriyoruz. Kahve ve çayın yanında da iyi gidiyor. Yiyen herkes beğeniyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)