Karaismailoğlu: "Çankırı, Avrupa'nın makas geri kazanım merkezi olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün Çankırı’daki TCDD Makas Fabrikası’nı ziyaret etti. Ziyareti sırasında ise basın açıklamalarında bulundu. 

EKONOMİ 24.05.2021, 16:58
Karaismailoğlu: "Çankırı, Avrupa'nın makas geri kazanım merkezi olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün Çankırı’da, TCDD Makas Fabrikası’nı ziyaretteydi. Hem devlet hem de özel sektördeki tüm demir yolu makaslarının üretiminde söz sahibi olan ve bunların yedek parçalarını de üreten fabrikayı ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu: “2023’te demir yolu yatırımının oranı yüzde 60’a çıkarken demir yolu ağı da 16 bin 675 kilometreye çıkacak. Yolcu taşımacılığı sektöründe yüzde 1,3’lük oranı üstlenen demir yolu payını 2023 senesinde yüzde 5’e çıkaracağız.”



1992 senesinde hizmete açıldı

“Çankırı Makas Fabrikası, 1992 senesinde hizmete açıldı. Yıl içinde 250 adet makas üretim kapasitesine sahip. Beton ve ahşap traversli olmak üzere iki çeşit makas üretiliyor. Kurulduğu seneden bu yana teknolojiye uygun olarak kendisini sürekli yeniliyor. Personellerin eğitimi konusunda da oldukça yenilikçi olan fabrikamızda şu anda 17 farklı kategoride makas üretimi yapılıyor. Uluslararası standartlara uygun olan bu makaslar, yüzde 93 oranında milli ve yerli.”



Makas Rehabilitasyon Merkezi kurulacak

“3 bin 600 metrekare oranında ilave bir alan yapacağız ve buna da Makas Rehabilitasyon Merkezi adını vereceğiz. Bu sayede Çankırı Makas Fabrikası, Avrupa’nın makas geri kazanımı konusunda en büyük merkezi haline gelecek.”



“Demir yolu, stratejik ve tarihsel öneme sahip”

“Demir yolu, bu toprağın sosyal ve ekonomik hayatının da ötesine geçmiştir. Demir yolu, stratejik ve tarihsel öneme sahiptir. Avrupa ve Asya arasında, Avrupa’dan Çin’e giden demir ipek yolunun ortasında bulunuyoruz bu sebeple demir yollarını canlandırmak, ülkemiz için oldukça önemli. Bunun için de seferberlik ilan ettik. 2020 senesinde İstanbul’da ‘Türk Demir Yolu Zirvesi’ düzenledik. Orada da ifade ettiğimiz gibi önümüzdeki sene için şimdiden ‘Demir Yolları Reformu’ başlattık.”



AK Parti döneminde 1 trilyon 86 milyar harcandı

“AK Parti döneminde altyapı ve ulaştırma için 1 trilyon 86 milyar Türk lirası harcandı ve hala da harcanmaya devam ediyor. Bu büyük yatırımlar içinde ise demir yolları, 202,2 milyar liralık yatırım ile tüm yatırımlar içinde ikinci sırada yer alıyor. Bunca yıllık çalışma sürecinde bin 213 kilometre Yüksek Hızlı Tren hattı inşa edildi ve toplam hat, 11 bin 590 kilometreye yükseltildi. Toplam demir yolu ağı ise 12 bin 803 kilometreye yükseldi. Şu anda Avrupa’nın 6. ve dünyanın da 8. YHT işletici ülkesiyiz. İstanbul’da Marmaray, İzmir’de İZBAN ve Ankara’da Başkentray vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Gaziantep’te de GAZİRAY projesi devam ediyor."

Yorumlar (0)