Karadeniz gazında yeni gelişme: Bakan Dönmez gaz akışı için tarih verdi

Sakarya gazının Filyos'a taşınabilmesi için 170 kilometrelik boru hattının 140 kilometresinin bitirildiğini açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, “Karada bulunan boru hatlarının da yüzde 70 kadarı bitti. Mart ayında ilk gaz akışının sağlanacağını düşünüyoruz.” dedi.

EKONOMİ 20.09.2022, 14:11
Karadeniz gazında yeni gelişme: Bakan Dönmez gaz akışı için tarih verdi

Filyos Limanı'na ziyarette bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gazın karaya taşınacağı alanda gerçekleştirilen çalışmaları yerinde gördü. Buranın ardından Karadeniz gazını Filyos'a götürecek olan boru serim işlemini sağlayan Castorone Gemisi'ne giden Dönmez, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgilendirme aldı. Bunun yanı sıra Dönmez, Filyos Limanı'nda modernizasyon işlemleri sürdürülen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nde de toplantı gerçekleştirdi.

Oruç Reis Gemisi yenileniyor, üç boyutlu hizmet verecek

Filyos Limanı’nda basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Dönmez, Zonguldak'ta Karadeniz gazının karaya taşınacağı alanda ve denizde gerçekleştirilecek çalışmaları bölgede incelemek adına yeniden sahaya geldiklerini ifade etti.

Uzun bir zamandır Doğu Akdeniz'de faaliyette bulunan Oruç Reis Gemisi'ni burada sağladığı ihtiyaçlara göre Filyos'a aldıklarını dile getiren Dönmez, "Yazılım ve donanım ile ilgili bazı modernizasyon işlemleri bulunuyor. Oruç Reis sismik araştırma gemisi geçmiş zamanlarda iki boyutlu olacak şekilde sismik araştırmalar sağlamak üzere donatılmıştı. Şu an gerekli olan ihtiyaçlarla beraber Barbaros Hayrettin Paşa'da bulunduğu üzere üç boyutlu sismik inceleme yapabilecek konuma sokuluyor. Mevcut durumda ekipmanların montajı sürdürülüyor. Bir ay içinde burada yapacağımız modernizasyon çalışmalarını bitirmiş olacağız ve yeni vazifesi için bölgeye göndereceğiz." diye konuştu.

“Her şey planladığı gibi gidiyor”

Sakarya’da yer alan gaz bölgesinden Filyos’a kadar getirilecek olan 170 kilometrelik boru hattının 140 kilometresinin tamamlandığına değinen Dönmez, "Mevcut durumda 16 inç olan doğal gazın götürüleceği ana boru hattı için 140 kilometre kadarı bitirildi. Takribi 20-25 kilometrelik bir bölümü için çalışmalar devam ediyor. Yardımcı hat şeklinde oluşturulan 10 inçlik boru hattının ise 32 kilometresi bitirildi. Her şey planlandığı gibi sürdürülüyor." şeklinde konuştu.

Sinyal ve data hattını oluşturacak olan gemilerin de yola çıktığını ifade eden Dönmez, "Şu an denizde 30 gemimiz faaliyet sağlıyor ve ortalama 2 bin 500 personelimiz bulunuyor. Karada görev yapanların sayısı ise yaklaşık olarak 5 bin 500. Toplamda 8 bin personelimiz proje için çalışmalarına devam ediyor." dedi.

İlk gaz akışı için tarih verildi

Kuyu tamamlama faaliyetleri adına Fatih, Kanuni ve Yavuz Gemilerinin çalışmaya devam ettiğini söyleyen Dönmez, işlemlerin planlandığı gibi gittiğini dile getirdi.

Aktarılacak olan gazın rafine edileceği kısımda da çalışmaların istenilen şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Dönmez, "BOTAŞ'ın şu an da ölçüm istasyonunun yüzde 80’e yakını tamamlanmış halde. 15 Ekim tarihinde testler için hazır duruma getirilecek. Boru hatlarının ise yüzde 70'i bitirildi. Karada yapılacak olan bu faaliyetler kasım döneminde tamamlanmış olacaktır. Daha öncesinde de dile getirdiğimiz gibi inşallah vatandaşımıza ve insanımıza Cumhuriyet'imizin 100. senesinin ilk çeyreğinde yani mart ayı içinde ilk gaz akışını sağlamayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Yorumlar (0)