JPMorgan'dan Fed'e tepki: Politikayı 'gülünç ve hayal kırıklığı' olarak buldu

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, uzun süredir devam eden Fed politikasındaki son aşamayı ağır şekilde eleştirdi. Dimon, Fitch Ratings’in ABD’nin kredi notunu düşürmesini ise ‘gülünç’ olarak nitelendirdi. Dimon, bu durumun ‘gerçekten önemli olmadığını’ belirtirken faiz artırımlarının etki edeceği alanda olduğuna dikkat çekti.

EKONOMİ 03.08.2023, 12:42
JPMorgan'dan Fed'e tepki: Politikayı 'gülünç ve hayal kırıklığı' olarak buldu

JPMorgan Chase CEO’su Dimon düzenleyicilerin ABD bankaları üstündeki standartları sıkılaştırma faaliyetlerini eleştirerek, geçen hafta duyurulan önerilerin “büyük ölçüde hayal kırıklığı yarattığını” ifade etti.

CNBC’ye açıklama yapan Dimon, ABD ekonomisi, yapay zeka, jeopolitik ve banka düzenlemesi gibi konulara da değindi.

‘‘Ezber bozan bir model’’

ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerinin, muhtemelen gelecek nesillerin daha iyi ve daha uzun yaşamlar sürmesine yardımcı olacak “ezber bozan bir model” olduğunu vurgulayan Dimon, “Doğru yapılması gerek. Bu durum için endişeleniyorum çünkü kötü adamlar da yapay zekayı kullanacak” şeklinde konuştu.

Dimon, ABD ekonomisinin ticari güç ile tüketicinin sağlıklı bilançolar ve düşük işsizlikle desteklendiğini belirtti ve “Durgunluğa girsek dahi oldukça iyi” ifadelerini kullandı. Geçen sene ekonomi ile ilgili yaptığı uyarılara da atıfta bulunan Dimon, “Fırtına ve bulutu kısmı hala orada” dedi.

"Fed’in başında ben olsaydım"

Dimon, bankaların tüketicileri etkisi altına alacak çeşitli risklere yönelik bir yastık olarak elinde daha fazla sermaye tutmaya zorlanacağını ve sektörün banka dışı oyunculara daha çok ürün vereceğini vurguladı.

Değişikliklerin bir bölümü, bankaların Fed’den daha standartlaştırılmış versiyonlar için mevcut risk modellerini terk etmeleri konusunu içeriyor.

Dimon, “Eğer ben Fed olsaydım, modellerimin mükemmel olduğunu dile getirirken çok dikkatli olurdum. Unutmayın, Fed’in modelleri yüzde 5 olan faiz oranlarını ve enflasyonu göstermiyordu” şeklinde konuştu.

‘‘ABD'nin kredi notunun düşmesinin hiçbir önemi yok!’’

Öte yandan CEO, "Fitch Ratings’in ABD’nin kredi notunun düşürülmesinin ise nihayetinde hiçbir önemi yok" sözleri ile dikkat çekti.

Diğer ülkelerin ABD ile ordusu tarafından yaratılan istikrara bağlı olmalarına rağmen ABD’den daha yüksek miktarda kredi notlarına sahip olmasını da “gülünç” olarak nitelendirdi.

Yorumlar (0)