İşte koronavirüse karşı ekonomik çareler!

Koronavirüs için siyasiler, acil faiz oranlarındaki kesintilerden ve büyük harcama paketlerinden, bekle-gör-duruşuna ve eylem vaatlerine kadar ekonomik yansımalar ile başa çıkmak için bir dizi yaklaşım benimsediler. İşte dünyanın en büyük ekonomilerinden ve ekonomik bloklarından bazılarının yeni tip koronavirüse (Covid-19) nasıl tepki gösterdiğinin bir listesi.

EKONOMİ 11.03.2020, 14:13 11.03.2020, 14:33
İşte koronavirüse karşı ekonomik çareler!

İlk kez Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını için dünya genelinde birçok ülke ve blok birtakım ekonomik yaklaşım benimsedi. İşte onlardan bazıları şöyle:

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

ABD Başkanı Donald Trump, virüsün yayılmasıyla mücadele etmek ve yüksek düzeyde bulaşıcı olan salgın için aşılar geliştirmek için 8.3 milyar dolarlık bir acil harcama cetveli imzaladı.

ABD Merkez Bankası (Fed), 2008 mali krizinden bu yana ilk acil durum oranı hareketinde faiz oranlarını yüzde yarım oranında düşürdü. Yatırımcılar önümüzdeki haftalarda daha fazla düşüş bekliyor.

ÇİN

Çin, salgınla mücadele için 110,5 milyar yuan (15,9 milyar dolar) tahsis ettiğini söyledi.

Pekin yönetimi, virüs bulaşmış bölgeler için finansman desteğini artırdı ve ülkenin Merkez Bankası, kredi verme oranı da dahil olmak üzere kilit oranlarının birkaçında düşüşe gitti. Yönetim ayrıca bankaları salgına maruz kalan şirketlere ucuz kredi ve ödeme yardımı vermeye çağırdı.

JAPONYA

Japonya, küçük ve orta ölçekli firmalara desteğe odaklanarak, koronavirüs salgınından doğan ekonomik sarsıntı ile başa çıkmak için harcamalarda yaklaşık 4 milyar dolar değerinde ikinci bir önlem paketi açıkladı.

Ayrıca, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, piyasalara daha fazla likidite pompalama ve varlık alımını artırma sözü verdi.

Japon Merkez Bankası'nın, koronavirüsten etkilenen şirketlerin ekonomik olarak daralmaya gitmemesi için Mart ayında sona erecek cari mali yılın sonuna dek bazı adımlar atabileceği konuşuluyor.

AVRUPA MERKEZ BANKASI

Euro bölgesi merkez bankası olan Avrupa Merkez Bankası (ECB), şu ana kadar faiz oranlarını düşürmekten kaçındı. Siyasetçiler 3 Mart'ta olağanüstü bir toplantı yaptı ancak bu toplantıda sadece operasyonel yöntemler tartışıldı.

ECB, euro bölgesi bankalarından iş sürekliliği planlarını ve koronavirüsün potansiyel olumsuz etkilerine hazırlanmak ve en aza indirmek için alabilecekleri eylemleri gözden geçirmelerini istedi.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği liderleri şimdiye kadar krizle mücadele için radikal önlemleri almadılar.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bloğun ekonomilerinin savunmasız sektörlerine gelen darbeyi engellemek adına mevcut kaynaklardan 25 milyar euro (28 milyar dolar) tutarında ortak bir yatırım fonu kurulacağını söyledi.

ALMANYA

Almanya'nın merkez sol koalisyonu, kamu yatırımlarını 2024 yılına kadar 12.4 milyar euro artırmayı ve şirketlerin koronavirüs salgınının etkilerine karşı daha az çalışma saatiyle çalışan işçiler konusunda sübvansiyonlar talep etmelerini kolaylaştırmayı kabul etti.

Öte yandan, Şansölye Angela Merkel'in muhafazakarları, Almanya'nın koronavirüsün Avrupa'nın en büyük ekonomisi üzerindeki herhangi bir etkisine karşı bir malî teşvik paketi çıkarması gerekip gerekmediği konusunda bölünüyor.

Bütçe uzmanları, hükümetin en az 17 milyar euro (18,9 milyar dolar) değerinde ek önlemler için malî kapasiteye sahip olduğunu tahmin ediyor. Bazı yetkililer, Berlin hükümetinin yeni bir borç politikası olmadan 50 milyar avroya kadar bir teşvik paketi bile oluşturabileceğini söylüyorlar.

BRİTANYA

İngiltere Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde yarım oranında düşürdü. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası, bankalara daha ucuz finansman sağlanarak İngiltere ekonomisini koronavirüs salgınının neden olduğu bozulmaya karşı güçlendirmek için acil bir hareketle sermaye tamponlarında bir azalma teklif etti.

Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın 11 Mart'taki bütçesinde koronavirüs dolayısıyla beklenen darbenin dengelenmesi için önlemler açıklaması bekleniyor.

FRANSA

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie, Avrupa'nın koronavirüs etkisi ile başa çıkmak için malî teşvik paketleri kullanmaya hazır olması gerektiğini söyledi.

Hükümet, şirketlerin bazı sosyal masrafların ve vergilerin ödemelerini askıya almasına izin veriyor ve devlet tarafından sübvanse edilen kısa süreli çalışma planlarını harekete geçiriyor. Devlet, Bpifrance yatırım bankasına kısa vadeli nakit akışı sorunlarının üstesinden gelmek için gereken kredileri garanti etmesini emretti.

Paris, şirketlerin kamu sektörü ile bir sözleşme yapamazlarsa salgın nedeniyle mücbir sebep ilan etmelerine de izin verdi ve büyük şirketlere taşeronlarla benzer hoşgörüyü göstermek için baskı yapıyor.

HİNDİSTAN

Hindistan Merkez Bankası (RBI), uzun vadeli repo operasyonlarının ikinci turuyla sisteme taze nakit likiditesini aşılamayı planlıyor. Hükümet yetkilileri, koronavirüs salgınının ekonomik büyümeyi etkilemesinden korkuyor. Bir yetkili, salgınla mücadele kapsamında RBI'nın Nisan ayı başlarında başlayacak görüşmelerde 1 trilyon rupi (13.6 milyar dolar) enjekte edebileceğini söyledi.

RBI, piyasa güvenini korumak ve finansal istikrarı korumak için harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.

Bu arada hükümet, devlet bankalarını Mart ayı sonuna kadar 500-600 milyar rupi tutarında yeni kredileri onaylamaya zorluyor.

İTALYA

İtalya, koronavirüs salgını ile mücadelede harcamayı planladığı bütçeyi iki katına çıkararak 7.5 milyar euroya (8.4 milyar dolar) yükseltti. Öte yandan İtalya, bu yılki bütçe açığı hedefini mevcut yüzde 2.2'den yüzde 2.5'e yükseltiyor.

İpotek ödemeleri İtalya'nın tamamında askıya alınacak ve İtalya'nın bankacılık lobisi ABI, virüsün ekonomik etkileri ile boğuşan küçük firmalara ve hanelere borç ertelemeleri sunacağını söyledi.

KANADA

Kanada Maliye Bakanı Bill Morneau, 9 Mart'ta, Kanada'nın ilk koronavirüs ölümünü bildirdiği gibi, hükümetin “bazı girişimler yapmaya baktığını” söyledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün dünyanın dördüncü en büyük ham petrol üreticisini sert bir şekilde vurması beklenirken, Kanada Merkez Bankası da salgına yanıt olarak yüzde 1.75'ten 1.25'e kadar gecelik faiz oranını düşürdü.

Kanada Merkez Bankası'nın 50 baz puan düşüşe gittiği son kez 2009 malî krizi sırasındaydı.

GÜNEY KORE

Hükümet, Çin dışındaki en büyük koronavirüs salgınının etkisini hafifletmek için 11.7 trilyon won (9.8 milyar dolar) bir teşvik paketi açıkladı.

Maliye Bakanı Hong Nam-ki, parlamento onayına tabi ek bütçenin, sağlık sistemi, çocuk bakımı ve açık hava pazarlarına para aktaracağını söyledi.

Ek bütçeyi finanse etmek için bu yıl hazine bonolarına 10.3 trilyon won daha verilecek.

Seul, ayrıca üç ay boyunca açığa satış kurallarını önemli ölçüde sıkılaştırdı. 11 Mart'tan itibaren, kısa satış işlemlerinde ani ve anormal bir artış olan hisse senetleri 10 gün boyunca açığa satış işleminden askıya alınacak.

Yorumlar (1)
Credit Financier Home 4 yıl önce
Merhaba!

Mali desteğe mi ihtiyacınız var? dünyanın her yerinde ihtiyacı olan borçlulara her türlü krediyi veriyoruz.

5.000 - 10.000.000 ABD Doları
* amaç *% 3 faiz oranı
* 1-20 yıl arasında ödeme seçeneği.
* Aylık ve yıllık ödeme planı arasında seçim yapın.
* Kredinin esnekliği.

Yardım için lütfen bizimle iletişime geçin.
E-posta: creditfinancierhome@gmail.com