Irak, Türk makarnasına kapıyı kapattı

Irak yönetiminden bir ithalat yasağı daha... Irak, yumurtadan sonra Türkiye'den sofralık tuz, şehriye ve makarna çeşitlerine de ithalat yasağı koydu.

EKONOMİ 02.07.2019, 13:58 02.07.2019, 14:02
Irak, Türk makarnasına kapıyı kapattı

Türkiye-Irak arasındaki ticari engellerin kaldırılmasına yönelik temaslara devam edilirken, Irak'tan yeni bir ithalat yasağı haberi daha geldi.

Mayıs ayında yumurta, haziran ayı itibarıyla da içecek ve dondurma ithalatını yasaklayan Irak, şimdi de Türkiye'den sofralık tuz, şehriye türleri ve makarna çeşitlerinin ithalinin yasaklanmasına ilişkin tebliğ yayımladı. 

Irak Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararın 60 günün ardından yürürlüğe gireceği ve bir yıl yürürlükte kalacağı kaydedildi. 

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Kadir Külahçıoğlu, Bağdat rejiminin aldığı kararla birlikte Irak’a makarna ihracatının tamamen durdurduğuna işaret ederek, kararın nedenlerinin Türkiye ve Irak arasında devam eden gergin siyasi ilişkiler ile Irak’ta kurulan makarna fabrikalarıyla yerli üretimi yaygınlaştırma girişimi olduğunu bildirdi. 

"Bölge ekonomisine büyük zarar verecek"

Külahçıoğlu, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığının bir an önce alınan bu kararlara müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. 

“Irak hükümetinin tamamen siyasi ve İran firmalarının pazar payının artırılmasına yönelik olarak aldığı bu karar ve alınması muhtemel kararlar, bölge ekonomisine büyük zarar verecek, işsizlik oranlarını yükseltecektir." ifadesini kullanan Külahçıoğlu, "Yumurta üreticilerinin kısıtlamadan sonra yaşadığı sıkıntılar herkesçe bilinmektedir. İmalatçı-ihracatçı firmaların yanı sıra sayıları on binleri bulan kamyoncular da etkilenecektir." diye konuştu. 

Yorumlar (0)