İklim krizi kahvenin tadını kaçırdı: Kahve fiyatı cep yakıyor

Brezilya’da ortaya çıkan iklim krizinin etkisiyle birlikte kahve fiyatları yüzde 50 artış yaşandı. Kilosu 60 TL’den atılan kahvenin fiyatı 90 liraya kadar ulaştı.  

EKONOMİ 14.10.2021, 16:43 15.10.2021, 09:23
İklim krizi kahvenin tadını kaçırdı: Kahve fiyatı cep yakıyor

Brezilya’daki iklim krizinden sonra üretimi azalan ve salgındaki tedariki zorlaşan kahvenin, her geçen gün fiyatı artıyor. 

6 ay içinde yüze 50 zamlandı

6 ay içerisinde kahve fiyatları yüzde 50 zamlanırken, kahve fiyatları adeta cep yakıyor. Üretimi ile birlikte tedariki zorlaşan kahvenin, fiyatının yükselmesi sebebiyle tüketimi de zorlaştı. Konuya ilişkin bilgi veren Eminönü’ndeki kahve satıcıları, kahve üreticilerinden 100 kilo kahve talep ettiklerinde, 30-35 kilo olarak kendilerine geri döndüklerini ifade ediyorlar.

“Talep karşılanmazsa kahve krizi kapıda”

İşletmelerinde Osmanlı kahvesi ile Türk kahvesi sattıklarını dile getiren Eminönü esnafı Hüseyin Yavuzer, “Bu yıl kahveye iki defa yüklü bir zam geldi. 6 ay evvel kilosunu 60 liradan sattığımız Türk kahvesinin kilosu şu anda 90 TL. Toptancılarla görüştüğümüzde, Brezilya’da çok sınırlı ürün aldıklarını ve bunların çok az olduğunu belirtiyorlar. Bu durumun da fiyatlara yansıdığını aktarıyorlar. Biz de üretici şirketlerden toptan kahve talep ettiğimizde 100 kiloluk talebimize karşılık 20-25 kilo yolluyorlar. Şu anki fiyatlarda kalacak mı kalmayacak mı bilmiyoruz. Eskiye göre Türkiye’de kahve tüketimi, çok fazla arttı ve bu talep karşılanmazsa bir kahve krizi kapıda diye düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

“Kahve artık lüks tüketim haline geldi” 

Vatandaşın kilo yerine kahveyi gramla aldığına dikkat çeken Yavuzer, “Önceleri yarım kilo veya 1 kilo kahve satın alanlar, artık en az 10 liralık kahve alıyor. Kahvenin kilosu 90 TL ise bunun artık lüks tüketim olduğunu söyleyebiliriz. Üretici şirketler, stok mu yapıyor, daha az mı satmak istiyor bilmiyorum” şeklinde konuştu.

Fiyatlar artsa da vatandaş kahveden vazgeçmiyor. Kahve sever Bilal Bektaş, sık sık kahve tükettiğini belirterek, “Her geldiğimizde kahve alıyoruz. Kahveyi sürekli tüketiyoruz. Bu sefer arabayla döneceğimiz için çok fazla almayacağım. 1 kilogram kahve alacağım” dedi. 

Yorumlar (0)