Karaman’da cipslik patates hasadında gelenek bozulmadı 

Karaman’da cipslik patates hasadı, çiftçilerin geleneksel “kova fırlatma” etkinliği ile başladı. Burunoba köyünde yaklaşık 4 bin dekarlık alan hasat edilecek. 

TARIM 14.10.2021, 16:44 15.10.2021, 09:23
Karaman’da cipslik patates hasadında gelenek bozulmadı 

Cipslik patatesin vatanı Karaman’da çiftçiler, hasat dönemine başladı. Merkeze bağlı Burunoba köyünde bulunan 4 bin dekarlık alana anlaşmalı firmalar vasıtasıyla ürün eken çiftçiler, geleneksel “kova fırlatma” etkinliği ile hasat sezonunu açtı. Toplama ve depolama alanlarında 120 kişinin çalıştığı tarlada 15 bin ton kadar patates rekoltesi bekleniyor. 



“Çiftçilerin tek sorunu su” 

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, başlayan hasadı yerinde inceledi. Burunoba köyünce 10 senelik anlaşmalı olarak cipslik patates ekimi yapıldığını aktaran Bayram, üretim yapmanın kendilerini mutlu ettiğini belirterek şu sözleri sarf etti: “Çiftçilerin tek sorunu sudur. Su ile her sorunun üstesinden gelebiliriz. Buradaki 4 bin dekarlık alandan alınan 15 bin tonluk rekolte ile Türkiye’nin dört bir yanındaki büyük markalara cipslik patates veriyoruz. Fakat kuraklık sebebiyle bu kış patates fiyatlarının yükselmesini bekliyoruz. Geçen sene dekar başına 6 ton ürün alınırken bu sene 1 ton alınacak gibi duruyor. Bunun sebebi de kuraklık, susuzluk. Bu sebeple cipslik patatesin kilosu 2 ila 2,5 lira arasında değişecek.” 



“Ülke genelinde patates üretimi düştü” 

Cips üretilen firmalardan birinin sahibi Fuat Bedlek ise patates üretimi hakkında şunları aktardı: “10 senedir Karaman’daki çiftçilerle anlaşmalı olarak patates ekimi yaptırtıyoruz. Üretimimiz fazla olduğu için buraya bir de soğuk hava deposu yaptık. Patatesler toplandıktan sonra tahta kasalar ile depolarda biriktiriliyor ve oradan da cips fabrikalarına gönderiliyor. Fakat yaşanan kuraklık sebebiyle bu sene, geçen seneye göre çok az verim alabildik. Ülke genelinde verimin düştüğü söyleniyor. Bu sene ülke genelinde de patates üretimi düşük olacak bu sebeple de kilo fiyatı normalden fazlaya gelecek. Özellikle kış mevsiminde fiyatların daha da yükseleceğini düşünüyorum.” 





Yorumlar (0)