Hükümetten doğal gaz ve elektrik faturası açıklaması

Fatih Dönmez, "Elektrikte 1'inci kademede yaklaşık olarak yüzde 50 oranında, doğal gazda ise yüzde 75 oranında devlet desteği sürmektedir." dedi.

EKONOMİ 10.02.2022, 19:55 11.02.2022, 17:48
Hükümetten doğal gaz ve elektrik faturası açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, geçen sene doğal gaz ve elektrik faturalarında 100 milyar TL'lik destek sağlandığını söyleyerek, "Bu destek her ev için senelik 5 bin TL'dir. Öte yandan, akaryakıtta 65 milyar TL'lik bir ÖTV desteği de sağladık. Elektrikte 1'inci kademede yaklaşık olarak yüzde 50 oranında, doğal gazda ise yüzde 75 oranında devlet desteği sürmektedir. Örneğin, 100 TL'lik doğal gaz faturasının 75 TL'sini, 100 TL'lik elektrik faturasının ise 50 TL'sini devlet karşıladı." diye konuştu.

Bakan Dönmez, basın mensuplarına verdiği demeçte, 2021'den itibaren kömür fiyatının 5, doğal gaz fiyatının ise 10 kat zamlandığını söyledi.

Doğal gaz ve petrolün tamamına yakının ithal edildiğini kaydeden Dönmez, elektrik üretmek için kullanılan ithal kaynakların yüzde 50 düzeyinde olduğunu belirtti.

"Dışa bağımlı olduğumuz için etkileniyoruz"

Dönmez, "Isınma yardımı yapılan evler için desteklere doğal gaz da eklendi. Yaklaşık olarak 3 milyar TL'lik doğal gaz desteğinden 4 milyon ev faydalanacak. Her ev için senelik destek miktarı ise 450-1.150 TL arasında olacak." diye konuştu. 

Dönmez, şöyle devam etti:

"Elektrikte daha evvel uygulanan 150 kilovatsaatlik düzenleme, aldığımız tavsiyeler üzerine 210 kilovatsaate çıkarılmıştı. Buna ek olarak küçük ölçekli işletmelerden ve STK'lardan gelen tavsiyeler de değerlendirilmektedir. Bilinmelidir ki global enerji ve emtia fiyatları enerjide dışa bağımlı olan ülkeleri direkt olarak etkilemektedir. Fakat devletimiz özellikle dar gelirli yurttaşlarımızın yükünü azaltacak politikaları sürdürecektir."

Yorumlar (0)