Fiyatı yükseltip sonra indirim yapmaya son! Artık indirimler “gerçek” olacak

İndirimli ürünlerin satışı için verilen reklamlar hakkında koşullar yeniden belirlendi. Yeni kriterlere göre ürünün indirim oranı son 30 gün içindeki en düşük fiyat esas alınarak belirlenecek. Sebze ve meyve gibi hızlı bozulabilen ürünlerdeki indirim oranı ise indirimden bir önceki fiyata göre hesaplanacak. 

EKONOMİ 01.02.2022, 13:26
Fiyatı yükseltip sonra indirim yapmaya son! Artık indirimler “gerçek” olacak

Ticaret Bakanlığı, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Ürünlere yapılan indirimler hakkında yeni bir düzenlemeye giden bakanlık, hizmet ve/veya mala ilişkin tüketicinin satın alma davranışı ve kişisel verilerin analizi bakımından fiyatın güncellendiğini ifade etti. Yeni güncellemeyle birlikte artık tüketiciye güncel satış fiyatı ve kişiselleştirilmiş fiyat aynı anda sunulabilecek. 

İndirim yaparken son 30 günlük fiyat esas alınacak 

Yeni yönetmeliğe göre mal ve/veya hizmetin indirimden önceki satış fiyatı önemli olacak. Mal ve/veya hizmete yapılacak indirim için son 30 gündeki en düşük fiyat esas alınacak. Sebze ve meyve gibi hızla bozulabilen mallara yapılan indirimler için hemen önceki fiyat göz önünde bulundurulacak. Bu hususlara ilişkin ispat külfeti de reklam veren şahsa/şirkete ait olacak. 



İnternet sitesi reklamları düzenlendi 

Malın ve/veya hizmetin kredi ile satışa sunulduğunun ifade edildiği reklamlarda kredinin vadesine, tüketiciye toplam maliyetine, faiz oranına, aylık ve yıllık yüzdelik faizlerine, geri ödeme koşullarına açıkça değinilecek. Bu bilgiler bir internet sitesinde ya da açılır pencerede yer alacak. Sponsorluk ve reklam yayınlarında ise “reklam” ibaresinin yer alması zorunlu olacak. 

Değerlendirmeleri yalnızca satın alanlar yapabilecek 

Çeşitli internet siteleri üzerinde malı ve/veya hizmeti alanların da almayanların da satıcıyı değerlendirdiği görülüyor. Bunun önüne geçmeye çalışan Ticaret Bakanlığı, artık yalnızca malı ve/veya hizmeti satın alan kişilerin değerlendirme yapabileceğini aktarıyor. Tüketicilerin değerlendirmeleri ise en az bir sene boyunca internet üzerinde yayınlanacak.  

Üçüncü kişiler üzerinden satışa son 

“Aldatıcı Ticari Uygulamalar” başlıklı bölüme yeni eklemeler yapıldı. Artık satın alma sürecinde spor, tiyatro gibi etkinlik biletlerini alıp sonrasında daha yüksek fiyata başkalarına satan kişilere yönelik yaptırımlar uygulanabilecek. 

Yorumlar (0)