FED Başkanı Jerome Powell’dan enflasyon mesajı

Enflasyona karşı faiz yükselterek mücadele etme yöntemini seçen FED Başkanı Jerome Powell, bugün bir toplantı düzenleyerek enflasyonu düşürmeye kararlı olduklarına dikkat çekti.

EKONOMİ 23.06.2022, 09:42
FED Başkanı Jerome Powell’dan enflasyon mesajı

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın gerçekleştirdiği toplantı, bundan sonraki ekonomik yol haritasını içeren detayları almak için bütün küresel piyasalar tarafından ilgi ile izlendi.

Enflasyon düştüğünde faiz artışı yeterli sayılacak

Jerome Powell, önümüzdeki aylarda enflasyonun inişe geçtiğine dair ikna edici kanıtlar bulacaklarını ifade ederek, faiz artışı uygulamasının yerinde olacağını öngördüklerini dile getirdi.

Powell, "Önümüzdeki aylarda, enflasyonun yüzde 2'ye düşmesiyle tutarlı olarak, enflasyonun inişe geçtiğine dair ikna edici kanıtlar bulacağız. Sürdürülen faiz artışlarının uygun olacağını düşünüyoruz, bu farklılıkların hızı, gelen verilere ve ekonominin gelişen görünüşüne bağlı olmayı sürdürecek" ifadesinde bulundu.

Açıklamalar iki gün devam edecek

Powell'ın, ABD Kongresi'nde iki gün kadar devam edecek yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin toplantısı başladı.

Toplantının ilk gününde ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde açıklamalar yapan Powell, FED'in yüksek enflasyonun sebep olduğu sıkıntıların farkında olduğunu yeniden dile getirdi.

"Gereken kararlılığa sahibiz"

Powell, "Enflasyonu aşağılara çekme konusuna güçlü bir şekilde bağlıyız ve bunu gerçekleştirmek için hızlıca hareket ediyoruz" şeklinde ifade etti.

Fiyat istikrarını tekrar sağlamak için gerekli olan kararlılığa sahip olduklarını söyleyen Powell, herkese fayda getiren güçlü bir iş gücü piyasası şartlarının sürdürülebilirliği için enflasyonu düşürmenin çok önemli olduğunu aktardı.

"Yüzde 2'lik hedeften uzağız"

Powell, “Enflasyon uzun vadede yüzde 2 düşüncesinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Talep güçlü ancak arz kısıtlarının beklenenden daha uzun sürüyor. Bu sebepten fiyat baskıları çok çeşitli hizmetlere ve mallara yayılıyor” dedi.

Rusya ve Ukrayna savaşına değindi

Powell, bunların yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından meydana gelen ham petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişin, benzin fiyatlarını artırdığını da ifade ederek dünyanın yaşadığı ekonomik krize vurgu yaptı. Powell, "Geçtiğimiz sene süresince birçok yabancı ekonomide de enflasyon çok hızlı bir şekilde yükseldi" ifadesinde bulundu.

Genel ekonomik işleyişin ilk çeyrekte durağanlaştığını hatırlatan Powell, son faaliyetlerin tüketim harcamalarının güçlü kalmasıyla beraber reel gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin bu çeyrekte hızlanış gösterdiğini ifade etti.

“Talep arz ile eşitlenmeli”

Powell, "Son dönemlerde gördüğümüz finansal şartlardaki sıkılaşma, büyümeyi durağanlaştırmaya devam etmeli ve talebin arz ile daha iyi şekilde eşitlenmesine destek olmalıdır" dedi.

İş gücü piyasasının sıkı kalmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Powell, iş gücü rağbeti çok fazlayken, iş gücü arzının baskı altında kalmaya devam ettiğine vurgu yaptı.

"Yüksek enflasyonun tehlikesine karşı dikkatliyiz"

Powell, yüksek enflasyonun meydana getirdiği risklere karşı son dikkatli davrandıklarını söyleyerek, stratejilerinin hızla gelişen ekonomik ortama uyum gösterdiğini ve bunu yapmaya devam edeceklerini aktardı.

Yorumlar (0)