Fatih Dönmez'den elektrik ve doğal gaza yeni indirim müjdesi

Bakan Fatih Dönmez, elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yeni bir indirim gelebileceğini ifade etti. Dönmez ayrıca Umman ile de doğal gaz anlaşması yapıldığını ifade etti.

EKONOMİ 30.01.2023, 15:08
Fatih Dönmez'den elektrik ve doğal gaza yeni indirim müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugün başlayan "Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi'nde dikkat çeken açıklamalar yaptı. Burada konuşma gerçekleştiren Dönmez, elektrik fiyatlarına dair, "Fiyatlarda düşüş olursa mart ayında da bir indirim olabilir." şeklinde konuştu.

"Doğal Gaz İşleme Tesisimizin inşasının %90'ını bitirdik"

Dönmez konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Denizden gelecek olan gazı karada işleyecek Doğal Gaz İşleme Tesisimizin inşasının da yüzde 90'lık kısmını bitirdik. Tesisin devreye girmesi için gerekli olan fonksiyon testlerine de kademe kademe başladık. Yeniden ocak ayında deniz tabanındaki montaj çalışmalarını bitirip orada da ilk test çalışmalarını gerçekleştirdik.

"Milletimize yeni müjdeler vermeyi umut ediyoruz"

Fatih Sondaj Gemimiz Türkali-11 kuyusundaki sondajını bitirdi. Böylece Faz-1 için gerekli olan tüm kuyuların sondajını tamamlamış olduk. Kanuni Türkali-10 kuyusunda alt tamamlama, Yavuz ise Türkali-5 kuyusunda üst tamamlama operasyonlarını bitirecek. Çaycuma-1 kuyusundaki keşif sonrasında o bölgede de yeni sondaj çalışmalarımız olacak. Bölgeye komşu benzer yapıda olan diğer jeolojik sahalarda da tekrar bu sondajların planını yapıyoruz. Oralardan da milletimize inşallah yeni müjdeler vermeyi ümit ediyoruz.

Bakan Fatih Dönmez, elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yeni bir indirim gelebileceğini ifade etti. Dönmez ayrıca Umman ile de doğal gaz anlaşması yapıldığını ifade etti.

"Dünyadaki fiyat oynaklığı azaldıkça bunları indirim olarak yansıtacağız"

"Müjdelerin devamı da geldikçe ve dünyadaki fiyat oynaklığı azalmaya başladıkça indirim olarak bunları vatandaşlarımıza yansıtacağız. Geçtiğimiz haftada sanayinin kullanmış olduğu doğal gaza %13-16 arasında indirim gerçekleştirmiştik. 2022 yılı Kasım ayından bu zamana dek sanayinin kullanmış olduğu doğal gazda toplamda %24-38 arasında bir indirim gerçekleşmiş oldu. Bu durumun tabi öncesinde üretim maliyetleri ve en nihayetindeyse enflasyonda bir düşüşe sebep olmasını bekliyoruz. Öte yandan başka bir indirim de elektrikten geldi. Serbest piyasada elektrik tavan fiyatını 2021 yılı Aralık ayında 4 bin 800 TL olarak belirlemiştik megawatt başına. 4 bin 200 TL'ye indirilmişti. Geçtiğimiz hafta ise yeni bir düzenleme ile tavan fiyatını 3 bin 600 TL'ye dek düşürmüş olduk. Böylece serbest piyasadan elektrik alan büyük sanayi kuruluşlarımızın maliyetlerinde %15'e dek bir düşüşten faydalanmış olacaklar. Fiyatlardaki düşüş devam ederse mart ayı içerisinde başka bir indirim söz konusu olabilir." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)