Euro Nedir?

Euro para birimi, dünya üzerinde dolardan sonra en çok rağbet gören kurlardan brine verilen tanımlamadır.

EKONOMİ 23.06.2020, 00:17 24.07.2020, 02:44
Euro Nedir?

 Euro para birimi, dünya üzerinde dolardan sonra en çok rağbet gören kurlardan brine verilen tanımlamadır. Dünya çapında en çok ticaret rezervine sahip ikinci para cinsi olara da ün yapmış durumdadır. Daha çok Avrupa bölgesinde kullanılan Euro, dünyanın hemen her ülkesinde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Avrupa ülkelerinin para birimi olmasının tarihi ise 1999 yılında İsviçre’de imzalanan bir anlaşmaya dayanmaktadır. Ülkede oluşturulan kurultay sonrası Avrupa ülkelerinin tümü ortak ve yeni para cinsini kabul etmiş ve ulusal para birimleri olarak kullanmaya başlamıştır. Bu sayede ülkelerin ticaret hacimleri oldukça genişlemiş ve iş ilişkileri oldukça kolay bir hale gelmiştir. Anlaşmaya varılmasının ardından 2002 yılında kullanılmaya başlanılan Euro, aradan on sekiz yıl geçmesine rağmen hala yüksek rezerv durumuna sahiptir.

AB Üyesi Olmayan Ülkeler Euro Kullanabilir Mi?

 Bilindiği üzere Euro para cinsi AB üyesi ülkeleri ilgilendiren ve onlar tarafından ulusal para değer olarak belirlenen bir kurdur. Fakat kurulmasının ardından imzalanan yeni bir anlaşma sayesinde Avrupa kıtasında yer alan bazı ülkelerinde Euro kullanımına izin verilmesi kararlaştırılmıştır. Öyle ki bu ülkeler AB üyesi olmasa dahi üye ülkelerle ticaret ilişkilerini geliştirebilmek için para birimlerini Euro üzerine oluşturmuşlardır. Bu ülkelere örnek verilmesi gerekirse Monako, Andorra, San Marino ve Vatikan ülkelerini örnek olarak gösterebiliriz. Sayılan ülkelerin kendilerine ait ulusal bir para birimi bulunmamaktadır. Ülkelerle geliştirdiği ticareti yalnızca Euro üzerinden tamamlamaktadır.

 Euro’nun Fiyatı Nasıl Belirlenir?

 Euro üzerinden yatırım veya ticaret yapacak olan birçok kişinin aklına gelen ilk soru, ücretinin nasıl belirlendiği olmaktadır. Euro fiyatlarının belirlenmesinde sadece bir ulus veya bir halk değil dünya üzerindeki bütün ülkeler baz alınmaktadır. Yani Euro’nun hangi bantta seyrettiği tamamen dünya üzerinde yapılan alışverişine bağlı olarak değişmektedir. Euro 24 saat hareket halinde olan bir para birimi olduğu için gün içerisinde birçok değişime uğramaktadır ve işlem yapılmadan önce sürekli takip edilmesi gerekmektedir. Euro’nun fiyatının değişmesine neden olan en önemli devletler ise dünya çapında gücünü kanıtlamış ülkelerdir. Bunlara örnek olarak İngiltere, Rusya ve Amerika’yı örnek olarak verebiliriz.

Yorumlar (0)