Enflasyon için büyük risk

Küresel piyasalarda petrolün varil fiyatının yükselmesi Türkiye’nin ve diğer ülkelerin enflasyon oranları üzerinde büyük risk oluşturuyor. 

EKONOMİ 07.01.2020, 16:25 07.01.2020, 16:28
Enflasyon için büyük risk

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşları ile küresel piyasalarda durgunluğa neden olacağı kaygısı küresel piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu. Ayrıca ABD’nin petrol arzını arttıracağı yönündeki haberler petrol fiyatları üzerindeki baskıyı daha da arttırmış ve petrolün varil fiyatının 56 dolar seviyelerine kadar gerilemesine neden olmuştu.

Ekim 2019’da Çin ile ABD arasında devam eden görüşmelerde olumlu mesafe alınması ve sonucunda birinci faz ticaret anlaşmasında mutabık kalındığı haberleri ve ABD’nin petrol sondaj kuyu sayılarını azaltması ile birlikte küresel piyasalarda petrol fiyatları toparlanma trendine girdi.

Son olarak ABD’nin Irak’ın başkenti Bağdat’ta İranlı komutana yönelik saldırı düzenlemesi sonunda İranlı komutanın hayatını kaybetmesi ile Orta Doğuda yaşanmaya başlayan gerginlik sonrasında petrol 71 dolar seviyelerine çıkarak son yedi ayın zirvesini gördü.

Yeni yılın ilk günlerinde geçen hafta enflasyon rakamlarını açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon rakamlarının sonrasında basınla paylaştığı aylık enflasyon gelişme raporunda enflasyon rakamlarındaki yükselişte enerji fiyatlarının yani petrol fiyatlarının etkili olduğunu açıkladı.

Diğer taraftan pompa fiyatlarına yansıtılmamış olsa da bugün otogaz fiyatlarına litre başı 0,12 kuruş zamlandı.

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesi euro bölgesinin enflasyon oranların yükselmesinde etkili oldu. Euro bölgesinin enflasyon rakamları Aralık 2019’da yüzde 1,3  gerçekleşerek son sekiz ayın zirvesini gördü. Bölgenin enflasyon oranlarının yükselişinde petrol fiyatlarının etkili olduğu açıklanan çekirdek enflasyon oranlarından görülüyor.

Orta Doğuda yaşanan Jeopolitik riskler devam ettiği sürece petrol fiyatlarındaki artış devam edeceğe benziyor. Petrol fiyatları Euro Bölgesi, ABD Japonya gibi düşük enflasyon rakamlarına sahip ülkeleri etkilese de en çok Türkiye gibi yüksek oranlarda enflasyona sahip ülkeleri daha çok etkileyeceği görülüyor. 


 

Yorumlar (0)