Dünya Bankası'ndan korkutan rapor

Dünya Bankası, yüksek seyreden enflasyona karşı merkez bankaları birbirleriyle eş zamanlı olarak faiz oranlarını artırdıkça 2023 yılında global resesyon riskinin artacağını bildirdi.

EKONOMİ 15.09.2022, 23:51
Dünya Bankası'ndan korkutan rapor

Banka tarafından, 'Global Durgunluk Yakın mı?' adlı yeni raporuna dair gerçekleştirilen açıklamada, dünyanın dört bir köşesindeki merkez bankalarının bu sene faiz oranlarını son 50 senede görülmeyen bir eş zamanlılıkta yükselttiği belirtildi.

Bu artış trendin önümüzdeki sene de sürmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu anda beklenen faiz artışlarının ve diğer politika adımlarının global enflasyonu pandemi öncesi düzeylere geri getirmek için yeterli olmayabileceği kaydedildi.

Bahse konu açıklamada, "Dünyanın dört bir köşesindeki merkez bankaları yüksek enflasyona tepki olarak eş zamanlı bir şekilde faizleri yükseltirken, dünya 2023 yılında global bir durgunluğa ve gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı zararlar verecek bir dizi ekonomik krize doğru gidiyor olabilir." yorumunda bulunuldu.

"Dünyadaki en büyük üç ekonomi keskin bir şekilde yavaşlıyor"

İş gücü piyasası baskıları ve arz kesintileri azalmadıkça çekirdek enflasyonun 2023 yılında yüzde 5'e ulaşabileceğinin altı çizilen açıklamada, daha fazla finansal piyasa stresi ve faiz artırımının global GSYH (gayrisafi yurtiçi hasıla) büyümesini 2023 yılında yüzde 0,5 oranında yavaşlatabileceği, bunun birey başına yüzde 0,4 oranında daralmaya eşit olduğu belirtildi. 

Söz konusu açıklamada, global enflasyonu hedeflerle uyumlu bir noktaya düşürmek için merkez bankalarının faizleri iki puan daha artırmasının gerekebileceği ifade edildi.

Global ekonominin 1970 yılından beri resesyon sonrası toparlanmanın akabinde an itibarıyla en keskin yavaşlamasında olduğu vurgulanan açıklamada, global tüketici güveninin evvelki global resesyonların başlangıcından daha keskin bir düşüş yaşadığı kaydedildi.

Açıklamada, "Dünyadaki en büyük üç ekonomi olan Çin, ABD ve Avro Bölgesi, keskin bir biçimde yavaşlıyor." ifadesine yer verildi.

Yorumlar (0)