Dolar neden yükseliyor? Nureddin Nebati'den açıklama

Katıldığı televizyon programında "Dolar neden yükseliyor?" sorusuna cevap veren Nureddin Nebati, "Bu salınımlar aşağı, yukarı giderek kendi dengesini bulacak." dedi.

EKONOMİ 29.12.2021, 23:13 31.12.2021, 10:01
Dolar neden yükseliyor? Nureddin Nebati'den açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, ekonomideki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. 

20 Aralık gecesi dolara müdahale edilmediğini yineleyen Nebati, yurttaşların döviz bozdurmak için adeta yarış yaptıklarını dile getirdi.

Sert düşüşün ardından kurun normale döneceğini kaydeden Bakan, parasını döviz korumalı mevduatta tutanların doları takip etmek gibi sorunlarla uğraşmadığını belirtti. 

"Dengesini bulacak"

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları ise şu şekilde;

"Dövizini bozdurup TL mevduata geçenlerin canı yanıyor mu? Hayır. Doları takip etmek durumunda kalmıyorlar. Dolar şu anda 12,65 TL. 18'lerden buralara geldik. Bu salınımlar aşağı, yukarı giderek kendi dengesini bulacak. Bize 'Müdahale etmeyin.' diyorlar. Serbest piyasa bu değil. Biz de serbest piyasa şartları dışındaki eylemlerin doğru olmadığını dile getiriyor ve gereğini yapıyoruz. Bu salınımlar uzun sürmeyecek. 20 Aralık çok önemli bir gün. O gece dolaysız ya da dolaylı bir müdahalede bulunulmadı. Halk dövizini bozdurmak için yarışa girdi. Dışarıdan saldırı yapılacak tüm yolları kapattık, biz işimize hakimiz. Müdahalede bulunmadığımıza dair kanıtlar var. Bunlar zaten 3 ay sonra ortaya çıkar. Doların yükseldiği falan yok. Bu, salınımların optimum düzeye gelmesi. 

"51 milyar TL yatırıldı"

Türk lirası mevduat sistemi ortak bir aklın eseri. Küçük yatırımcılarımızı korumak için yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız tüm dünyaya meydan okumuştur. Türkiye 2022 yılında cari fazlaya doğru koşuyor. Dövizdeki bu köpükten dolayı 3, 6, 9 veyahut 12 ay sonra benim zarar etmem imkansız. Bugün itibarıyla bu mevduat sistemine yatırılan para 51 milyar TL. Bireysellerin döviz mevduatları ise 169 milyar dolardan 162'ye gerilemiş durumda."

Yorumlar (0)