Çay üreticilerine 2020 ödemesi "fark" ile yapılacak! 

EKONOMİ 25.11.2020, 11:00 26.11.2020, 09:10
Çay üreticilerine 2020 ödemesi "fark" ile yapılacak! 

Yaş çay üreticilerine 2020 yılının ürününe karşılık olarak 13 kuruş "fark ödemesi" yapılacağı bildirildi.

Ruhsatlı yaş çay üreticilerine 2020 yılı yaş çay ürünü karşılığı olarak fark ödemesi desteğinin, kilogram birim başına 13 kuruş olması kararlaştırıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2020 Yılı Yaş Çay Ürünü İçin Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliğ", 1 Ocak'tan geçerli olmak koşuluyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu tebliğ ile Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli listesinde tespit edilen havzalarda destekleme yapmaya esas 2020 senesi üretim sezonunda üretimi ve satışı gerçekleştirilen yaş çay yaprağına karşılık olarak verilecek fark ödemesi desteğine dair esaslar ve usuller belirlendi.

Belirlenen esas ve usullere göre, ruhsatlı yaş çay üreticilerine 2020 senesi yaş çay ürünü karşığı olarak fark ödemesi desteğinin kilogram birimi başına 13 kuruş olması kararı alındı.

Fark ödemeleri, Tarım ve Orman Bakanlığının 2021 Mali Yılı Bütçesi'nin ilgili harcama kaleminden yapılacak. Harcama kaleminden alınacak para, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (ÇAYKUR) aktarılacak. Ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla doğrudan üreticilere ödenecek. Tebliğin uygulanmasına dair verdiği hizmetlerden ötürü yaş çay üreticilerine ödenen destek miktarının %0,1'i hizmet komisyonu olarak ÇAYKUR'a, %0,2'si de dağıtımı yapmakta aracı kurum olarak Ziraat Bankasına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bilahare ödenecek.

Fark ödemeleri desteği, Ziraat Bankası kanalıyla, ÇAYKUR hesabından üreticilere aktarılacak.

Yorumlar (0)