Borsa Endeksi nedir? BIST 100, BIST 30 nedir?

Ekonomi ile alakalı herkesin takip ettiği borsa endeksi nedir, BIST 30, BIST 100 ne demektir sorunlarının cevaplarını haberimizde öğrenebilirsiniz.

EKONOMİ 13.05.2019, 14:13
Borsa Endeksi nedir? BIST 100, BIST 30 nedir?

Borsa endeksi tabiri borsanın değer kaybetmesini ya da kazanmasının anlatır. Örneğin ‘borsa düştü’ demek borsa endeksinin değer kaybı yaşadığını, ‘borsa yükseldi’ demek de borsa endeksinin değer kazandığını gösterir. Yatırımcılar endeksleri sürekli takip eder. Endeksler yatırımcılara yol gösterir.

Endeks nedir? Borsa endeksi nedir?

Endeksler, belirli zamanlarda, belirli verilere göre oluşturulur. Daha açık bir tabirler, belirli bir zamana ait fiyat, maliyet, satış, üretim vb. verilerin toplanması için oluşturulan göstergelere endeks denir. Örneğin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) gibi endeksler oluşturur. Bu endeksleri oluştururken aylık olarak verileri toplar, bu verilere göre göstergeleri oluşturur.

Borsa endeksi ise, borsada işlem gören hisse senetlerinin, fiyat ve performansının ölçümünü sağlayan göstergelerdir. Örneğin, haber bültenlerinde de sıklıkla duyulan BIST 100 endeksi, Borsa İstanbul’da işlem gören, işlem hacmi ve piyasa büyüklüğü açısından en büyük 100 şirketin hisse senetlerinin performansını ölçer. Yine BIST 30 endeksi de, işlem hacmi ve piyasa büyüklüğü açısından en büyük 30 şirketin hisse senetlerinin performansını ölçer.

Borsa endeksini etkileyen faktörler nelerdir?

Borsa endeksini etkileyen 2 ana faktör var. Bunlar içsel faktörler ve dışsal faktörlerdir. Borsa endeksini etkileyen içsel faktörler, resmi kurumlar tarafından açıklanan ekonomik veriler, işsizlik rakamları, ülkeye özel riskler, faizler, döviz kurundaki değişimler, siyasi çalkantılar vb. sıralanabilir.

Borsa endeksini etkileyen dışsal faktörler ise, küresel ekonomik veriler, ülkelerin birbiri ile olan ekonomik ilişkileridir.

Borsa İstanbul endeksleri nelerdir? BIST 100 nedirBIST 30 nedir?

Borsa İstanbul’da farklı özelliklere sahip endeksler hesaplanıyor. Borsa İstanbul’da pay piyasası için 54 tane anlık, 270 tane de günlük seansın sonunda olmak üzere toplam 324 endeks hesaplanıyor. Bu endeksler, hem fiyat hem de getiri endeksi olarak hesaplanmaktadır.

BIST 100 endeksi, Borsa İstanbul’da işlem gören en büyük 100 şirketin hisse senetlerinin performansının ölçüldüğü endekstir.

BIST 30 endeksi, Borsa İstanbul’da işlem gören en büyük 30 şirketin hisse senetlerinin performansının ölçüldüğü endekstir.

Yorumlar (0)