BES'te 2022 yenilikleri belli oldu: Sistemden çıkmadan para çekilebilecek

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamında yapılan değişiklikler, hali hazırda BES’te olan kişilere sistemde kalma; sisteme yeni girecek kişilere de teşvik niteliğinde oluyor.  

EKONOMİ 13.01.2022, 14:45 13.01.2022, 18:23
BES'te 2022 yenilikleri belli oldu: Sistemden çıkmadan para çekilebilecek

SEDDK (Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu), Meclis’e sunulan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamında yapılan değişikliklerle ilgili yazılı bir açıklamada bulundu. Yeni düzenlemelerle birlikte hali hazırda BES’te (Bireysel Emeklilik Sistemi) bulunacak kişilerin devamlılığının sağlanacağı ve sisteme girmeyi düşünenlere de teşvik niteliğinde maddeler olduğu belirtildi.  

SEDDK tarafından yapılan açıklamaya göre 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkındaki kanun, TBMM’de kabul edildi. Kabul edilen yeni kanunla birlikte eski kanun üzerinde revizelere gidildi. Bu revizeler sayesinde katılımcıların sistemde devamlılığının sağlanacağı aktarıldı. Vatandaşları teşvik kapsamında atılan önemli adımlarla, 2003 senesinden bu yana uygulanan ve 2013 senesinde de devlet desteği ile farklı bir boyuta geçerek cazibesi artırılan BES’e katılımların artırılacağı kaydedildi.  

2021 sonunda 13,3 milyon katılımcıya ulaşıldı 

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 2021 sonu itibarıyla 13,3 milyon katılımcıya ulaşıldı ve fon büyüklüğünün 250 milyar TL olduğu belirlendi. “Katılım” ibaresi unvanı bulunan faizsiz fonların tercih seçenekleri arasında olduğu sistemde faizsiz fondaki katılım oranının yüzde 23’e ulaştığı belirtildi. Bu kapsamda BES, Türkiye’nin tabana yayılmış önemli tasarruf ve kamu emeklilik sistemi tamamlayıcı araçlarının en popüleri olarak kabul ediliyor. 



BES, 19'uncu yaşında yüzde 30’luk devlet katkısına ulaştı 

2003 senesinde yürürlüğe girdiğinden bu yana vatandaşların büyük ilgi gösterdiği BES, 19’uncu yaşına girerken reformlar ile artık daha cazip hale getirildi. Sistemin yeni katılımcı kitlesine ulaşması ve geliştirilmesi açısından SEDDK, paydaşlarıyla yeni projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.  

2013 senesinden bu yana devlet katkısı da verilen BES’te 2022 senesinin ilk günlerinden itibaren 3 önemli yenilik adımı atıldı. Düzenleme neticesinde BES katılımcılarına verilen devlet katkısı yüzde 25’ten 30’a yükseltildi. Yeni katkı payı hem sistemde mevcut olan katılımcılar hem de yeni katılacak olan kişiler için kullanılabilir olacak.  

Katılımcılar, bir takvim yılı içerisinde brüt asgari ücret tutarının yıllık toplamı kadar ödeme yapması halinde devlet katkısı alabilecek. 2022 senesi için brüt asgari ücret tutarının yıllık toplamı 60 bin 48 TL olarak belirlendi. Daha önceki kanuna göre asgari ücretin bir senelik tutarının toplamından fazla yatırım yapan kişiler, devlet katkısı alamıyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte katılımcılar, sisteme toplu şekilde ödeme yapabilecek.  

45 yaşını aşmış kişiler OKS’ye dahil olabilecek 

Yeni düzenlemeye göre Otomatik Katılım Sistemi (OKS) kapsamında bulunmak isteyen ve 45 yaşını aşmış kişiler de artık talep etmeleri halinde sisteme dahil olabilecek. Özellikle çalışan kesimden gelen yoğun talep ile bu düzenlemenin yapılması, yaş kısıtlamasını kaldırarak devletin tüm vatandaşlara eşit imkan sunmasının en önemli göstergesi oldu. Önceki sistemde 45 yaşını aşmış kişiler OKS’ye dahil edilmiyordu.  



Katılımcı, sistemden çıkmadan parasını çekebilecek 

Katılımcıların sistemde kalmasını sağlamak için de 2 önemli adım atıldı. Evlilik, eğitim, konut ya da taşıt alımı gibi hayati önemi olan konularda nakit ihtiyacının sistemden karşılanması sağlanabilecek. Öncesinde vatandaşlar, sistemden toplu nakit para çekmek istediklerinden mecburen çıkış yapıyorlardı. Tasarruf ihtiyaçlarını mecburi olarak çıkış yaparak gerçekleştirdikleri belirlenen vatandaşların artık böyle bir şey yapmasına gerek kalmayacak. Yeni düzenlemeye göre vatandaşlar, zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla nakit paraya ihtiyaç duyduklarında hem sistemde kalmaya devam edebilecek hem de sistemdeki parasının yarısını çekebilecek. Parasını çeken vatandaşların belirlenen şartları sağlaması durumunda yüzde 25 oranında devlet katkısı verilmeye devam edilecek. 

18 yaşından küçükler sisteme girebilecek 

2021 senesi içerisinde 18 yaşından küçüklerin de BES’e dahil olabileceğine dair çıkartılan kanun ile birlikte paranın belirli bir miktarının çekilmesini serbest kılan yeni düzenlemenin, özellikle genç kesim için teşvik edici olacağı düşünülüyor. 

BES birikimleri, temlik edilebilecek 

BES katılımcılarının, acil nakit ihtiyacının oluşması halinde BES haklarının kaybedilmesinden ya da sistem sözleşmelerinin tamamen sonlandırılmasından kaynaklı mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik önemli bir düzenleme getirildi. BES sözleşmelerinden kaynaklı alacakların temlik edilmesi kapsamında bankalara teminat olarak gösterilmesi imkanı getirildi. Detayları SEDDK tarafından belirlenecek standart süreçler, emeklilik şirketleri ve bankalar arasında kurulacak iletişim sayesinde avantajlı ve hızlı bir şekilde BES sözleşmelerinden ayrılmaya gerek kalmadan vatandaşlar, uygun koşullarda finans kaynaklarına erişebilecek. Bu yeniliğe ait detaylar önümüzdeki günlerde SEDDK tarafından açıklanacak.  

Yorumlar (0)