Bakanlık duyurdu: Yağdaki gibi şekerde de spekülatif hareket var

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmış olan açıklamada, “Piyasada şu anda şeker konusunda da ayçiçek yağı konusunda olduğu gibi benzer spekülatif hareket görülmektedir. Ülkemizin 2020-2021 yılı üretim döneminden toplamda 400 bin tonluk şeker rezervi bulunmaktadır.” dedi.

EKONOMİ 24.03.2022, 16:15 25.03.2022, 12:40
Bakanlık duyurdu: Yağdaki gibi şekerde de spekülatif hareket var

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca şeker fiyatlarına dair açıklama paylaşıldı. Yapılmış olan yazılı açıklamada, “Hatırlanacağı üzere ayçiçek yağına ilişkin geçtiğimiz günlerde yapılmış olan spekülasyonla vatandaşlarımız spekülatif fiyatlarla ürünü temin etmek durumunda kalmıştı. Bakanlığımızca konuya ilişkin alınmış olan önlemlerle manipülasyonların önüne geçildi.

Şu anda da piyasada şekere ilişkin bir spekülatif hareket görülmektedir. Ülkemizin 2020-2021 üretim döneminden toplamda 400 bin tonluk şeker rezervi bulunmaktadır. 2021-2022 üretim dönemindeyse 2,5 milyon tonluk şeker üretimiyle toplamdaki hacim 2,9 milyon tona çıkmıştır.” ifadelerine yer verildi.

“Şeker arzına ilişkin hiçbir sorun olmayacaktır”

Ülkemizin senelik şeker ihtiyacının 2,7 milyon ton olduğu görülürse 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretiminin bulunduğunun altının çizildiği paylaşımda, “Yeni sezondaki üretim miktarımızla beraber ülkemizde şeker arzında herhangi bir sorun ortaya çıkmayacaktır. Bakanlığımızın kimi şeker üreticisi firmaların maliyetlerin çok üzerinde şekilde piyasaya mal sağlamaya çalıştıklarının ve stokçuluğun önüne geçmek üzere bütün imkanları vardır. Daha önce olduğu gibi bundan sonrası için de bu yöntemler kararlılıkla uygulanacaktır.” denildi.

“Bakanlığımız piyasanın dengeli olması için gereken tedbirleri alacaktır”

Türkşeker’in uygulamış olduğu Raf Fiyat Garantili sistem ile bu bağlamda tüketicinin uygun fiyatlar ile şekere ulaşabildiği kaydedilerek şu ifadelere yer verildi:

“İmalatçı firmaların şeker tedariki konusunda kimi zorluklar yaşandığı da bilinmektedir. Bakanlığımız şeker üreticisi firmalara gerekli olan uyarıları paylaşmış, neticesinde ise özel sektördeki kimi firmalarla çuval şeker fiyatlarını 800 TL düzeyinden 575 TL düzeyine çekmiştir. Bu fiyatların kalıcı hale gelmemesi durumunda bakanlığımız piyasanın dengede kalması maksadıyla gerekli olan tedbirleri alıp üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesinin yolunu açacaktır.

Türkşeker’in elinde bulunan şekeri başta küçük üreticiler olacak şekilde Ramazan ayından önce bütün imalatçı firmalara kapasite raporları dikkate alınıp hızlı bir şekilde arzı sağlanacaktır. Bu uygulamayla yalnızca nihai tüketici değil, imalatı gerçekleştiren firmalar da uygun fiyatlarla şeker alacaktır. Şimdiye dek olduğu gibi bakanlığımız bundan sonrası için de üreticimizin ve tüketicimizin yanında olmayı sürdürecektir.”

Yorumlar (0)