Bakan Şimşek, büyüme verilerinden memnun: Politikalarımızın olumlu etkilerini görüyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, TÜİK’in açıkladığı açıklanan GSYH verilerini değerlendirdi. Bakan Şimşek, ‘‘Uyguladığımız ekonomi politikalarının makro finansal istikrar üzerindeki olumlu yönde etkilerini şimdiden görmeye başladık. Söz konusu etkilerin kalıcı hale gelmesi ve istikrarın sağlanması için gerekli adımları atmayı sürdüreceğiz.

EKONOMİ 31.08.2023, 11:30 31.08.2023, 11:43
Bakan Şimşek, büyüme verilerinden memnun: Politikalarımızın olumlu etkilerini görüyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı GSYH verilerini değerlendirdi.

Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2023’ün ikinci çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine oranla reel yüzde 3,8 büyüme meydana gelirken, mevsimsel düzeltilmiş GSYH büyümesinin ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 oranında olduğunu açıkladı.

Bakan Şimşek, küresel finansal şartlar ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,8 oranında daralan küresel ticarete rağmen 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ekonomik açıdan etkilerinin telafi edilmeye çalışıldığı yılın ikinci çeyreğinde ise ekonominin güçlü şekilde büyüme performansını sürdürdüğünü vurguladı. Şimşek, "Küresel aktivitedeki zayıflama ile reel ihracatta düşüş sürerken; iç talebin gücüne bağlı olarak ithalat artışını devam ettirmiştir. Böylece de net olan dış talep büyümeyi sınırlandırmıştır. Diğer yandan ekonominin üretim kapasitesinin artırılması için önem arz eden yatırım harcamaları ise yüzde 5,1 oranında artmıştır" ifadelerini kullandı.

"Amacımız, ekonomimizin dış güçlere karşı kırılganlığını azaltmak’’

Amaçlarının büyümenin güçlü olması dışında aynı zamanda sürdürülebilir, kapsayıcı ve dengeli olması gerektiğini ifade eden Bakan Şimşek, "Dış ve iç talep dengesinin yeniden tesis edilmesi için önlemler almaya ve o önlemleri uygulamaya devam ediyoruz. Kaynakların tüketimden daha çok; istihdam, üretim, yatırım ve ihracata aktarılması öncelikli hedeflerimiz arasında. Bu tedbirler sonucunda ekonomimizin dış güçlere karşı kırılganlığını da azaltmayı hedefliyoruz" dedi.

Tutarlı, uluslararası normlara uygun ve şeffaf politikalar sayesinde güven duygusunun temin edilmesiyle öngörülebilirliğin artırılacağını belirten Bakan Şimşek, öngörülebilirliğin ise sürdürülebilir büyümenin sağlanması açısından gereken istihdam ve yatırım artışının önem taşıdığını belirtti.,

"Refah artışı topluma adil şekilde paylaştırılacak"

Şimşek, "Uyguladığımız söz konusu politikaların makro finansal istikrar açısından olumlu etkilerini şimdiden görmeye başladık. Bahsi geçen etkilerin daha kalıcı olması ve istikrarın sağlanması adına gerekli adımları atmayı sürdüreceğiz. Sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme ile sağlanacak olan refah artışının toplumun bütün kesimleri tarafından adil şekilde paylaşılması ise önceliğimizdir" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)