Bakan Nebati: Ekonomi politikamız, geleneksel anlayışa ters!

Geleneksel finansal anlayışa ters düşen bir ekonomi politikası yürüttüklerini kaydeden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Akademisyenler de bu politikamıza ilgi gösteriyor. Her ülkenin yapısı ve şartları farklı. Dolayısıyla farklı ekonomik politikaların uygulanması doğal. Kendi politikamızı uygularken kimseye uymak zorunda değiliz." diye konuştu.

EKONOMİ 29.09.2022, 12:04 30.09.2022, 08:50 Hakan Öksüz
Bakan Nebati: Ekonomi politikamız, geleneksel anlayışa ters!

İstanbul'da gerçekleştirilen Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'ne katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, açılış konuşmasını yaptı. Türkiye'nin büyüme hızı ile diğer OECD ülkelerinden ayrıştığını kaydeden Bakan Nebati, "İstihdamın artışında yakaladığımız ivme oldukça önemli. Geçen yıl ekonomimiz, çoğu ülkeden 2 kat daha çok büyüdü. Küresel çapta yaşanan enflasyon, ekonomilerin büyümesi önündeki en büyük engel. Vatandaşlarımızın bundan etkilenmemesi için adımlar atıyoruz. Her Kabine toplantısında bu konuyu masaya yatırıyoruz." dedi.

"Salgın nedeniyle tedarik zincirleri bozuldu"

Çin'de ortaya çıktıktan sonra dünyaya yayılan koronavirüs nedeniyle tedarik zincirlerinde küresel ölçekte bozulmanın yaşandığını kaydeden Bakan Nebati, "ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı sürerken ortaya çıkan pandemi, her şeyin tepetaklak olmasına yol açtı. Merkez bankaları, ekonomideki kötü gidişatı durdurabilmek için devreye girmek zorunda kaldı. Bu dönemde ülkelerin, bölgesel tedarik zincirlerine yöneldiğini gördük." ifadelerini kullandı.

"Ekonomik politikalarımız, alışılmışın dışında"

AK Parti hükümeti olarak ülkenin problemlerini çözmeye çalışırken bir yandan da yapısal sorunlara odaklandıklarının altını çizen Bakan Nebati, "Yeni bir ekonomik yaklaşıma yöneldik. Buna Türkiye Ekonomi Modeli adını verdik. Bu modelin temelinde büyüme ve ihracat yatıyor. 2002'den bu yana yapılan ve ülkeye çağ atlatan reformlardan güç alarak bu yapıyı oluşturduk. Türk lirasının değerini artırmayı hedefliyoruz. Ekonomik politikalarımız, alışılmışın dışında. Akademisyenler, geleneksel finansal anlayışa ters düşen bu görüşümüze ilgi gösteriyor." diye konuştu.

"Hazine ve Maliye Akademisi'ni kuruyoruz"

Her ülkenin kendi ekonomi politikasını uygulamasının daha mantıklı olduğunu vurgulayan Nebati, "Dünyada ciddi bir değişim yaşanıyor, tarım yenden ön plana çıktı. Her ülkenin geçmişi ve mevcut yapısı farklı. Dolayısıyla ülkenin şartlarına göre bir politika benimsemek gerekiyor. Ülkemizdeki işletmelerin kapasitesi ve çalışanların özellikleri, diğer ülkelerden farklı. Kendi politikamızı uygularken kimseye uymak zorunda değiliz. Türkiye Ekonomi Modeli, diğer ülkeler için de örnek teşkil edecektir. Reformlarımızdan biri de yeni kuracağımız Hazine ve Maliye Akademisi olacak. Bu akademi, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak." dedi.

Yorumlar (0)