Asgari ücrete ara zam: İki konuda mutabakat sağlandı!

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacak mı? Asgari ücret dahil, memur ve emekli maaşları ile beraber milyonlarca kişinin gelirini artıracak temmuz ayı zammı için geri sayıma geçildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında ilk toplantısını yaptı. Toplantıda yapılan mutabakata göre, asgari ücretteki artış temmuz ayından sonra geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla birlikte yeni rakam için de uygulanacak. İşte yeni asgari ücret formülünün detayları...

EKONOMİ 29.06.2022, 17:38 29.06.2022, 17:49
Asgari ücrete ara zam: İki konuda mutabakat sağlandı!

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücrette temmuz ayı artışı için talimat verdiğini açıklamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de bu hafta için asgari ücrette ara zammının belirleneceğini açıklamıştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı

Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'nin 2’nci altı ayında asgari ücrete yönelik artışı belirlemek üzere bir araya geldi.

Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında yapılan toplantıda, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay da yer aldı.

İlk toplantıdaki mutabakata göre, asgari ücrette yapılacak artış, temmuzdan itibaren geçerli olacak ve yeni ücrete vergi muafiyeti, zamla birlikte ortaya çıkan rakam için de uygulanacak.

Bakan Bilgin: “Yarın sonuçlanacak”

Toplantı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Asgari ücret için hep normal, günü geldiğinde artacak demiştim fakat gelinen aşamada enflasyon sebebiyle yeniden belirlememiz lazım. Enflasyon gelir dağılımına zarar veriyor. Enflasyon karşısında çalışanlar, kendi gelirlerini düzenleyemediği için sosyal devlet önlemleri devreye girmektedir. Enflasyonun emekçiler üzerindeki baskısını kaldıracağız. Enflasyon karşısında çalışanlarımızın korunması görevimizdir" sözlerini kullandı.

Bakan Bilgin, bugünkü komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını beklediklerini dile getirdi.

“Dengeli bir tutarda anlaşacağız”

Ara zam ihtiyacında mutabık olduklarını söyleyen TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, "TİSK, dengeli bir asgari ücret tespiti meselesinde elini taşın altına koyacaktır" açıklamasını yaptı. 

Asgari ücret zammı 3 ayda eridi”

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, "Enflasyonda yaşanan yüksek artış sebebiyle bir toplantı yapıyoruz. Ocak ayında asgari ücrete güzel bir zam yaptık fakat ne yazık ki 3 ayda bu zam eridi. Ülkede en çok problem yaşayan kesim dar gelirliler. Temennim; ortaya çıkan enflasyon kapsamında dar ve sabit gelirliye nefes aldıran bir artış yapılması" sözlerini kullandı. Bu yılki asgari ücret çalışmaları esnasında bütün ücretlerde asgari ücrete kadarki bölümün vergi dışı kalması konusunda da uzlaşı sağlandı. Bu sebeple artık asgari ücretten Gelir Vergisi alınmıyor. 

Asgari ücrette konuşulan formüller

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret artışı konusunda bir süredir Ankara'da devam eden görüşmeler neticesinde değişik formüller konusunda çalışma yapılmıştı.

Burada üç formül ile ilgili devam eden görüşmelerde birinci formül olan prim düzenlemesi gündem oldu. Hem işveren hem de işçi temsilcileri ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde işverene aşırı yük vermeyecek ve istihdamı koruyacak bir formülün uygulanması düşüncesi öne çıktı.

Bu kapsamda, kamunun asgari ücretten aldığı vergilerden vazgeçmesi gibi prim kesintilerinden ortaya çıkacak bir düzenleme ile net rakamın yukarı çıkarılması sağlanacak. 

Asgari ücretin şu anki brüt rakamı 5004 TL olarak uygulanıyor. Ocak ayından bu yana bu rakamdan damga ve gelir vergisi alınmıyor. Yalnızca işçi için SGK primi olarak yüzde 14 kesinti ve yüzde 1 oranında işsizlik sigortası fonuna da kesinti yapılıyor. Toplamda 750,60 TL’lik bir kesintinin ardından net ücret 4.253 TL olarak ödeniyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

5004 TL’LİK asgari ücret üzerinden işveren SGK payında yüzde 15,5 oranında kesinti yapılıyor. Öte yandan işsizlik sigortası fonuna yüzde 2 oranında da kesinti yapılıyor. Bu kesintilerin toplamı da 775 TL 62 kuruşu buluyor.

Hem işveren hem de işçiden yapılan kesintiler bir araya getirildiğinde rakam 1.626,22 TL'lik bir tutara ulaşıyor.

Bu tutarın işsizlik sigortası fonunda karşılanarak belli bir zamanda, kamu tarafından alınmaması yönündeki formül ile beraber asgari ücret için 5.879,62 TL miktarında bir tutara ulaşmak mümkün oluyor.

İşverene yük getirmeden bu formül işletildiğinde asgari ücrete bir ara zam uygulanmış olacak. Bu formülün haricinde öne çıkan diğer formül ise yıllık enflasyona tamamlamak olacak. Orada da yüzde 50,5 civarındaki yıl başında uygulanan artış oranının yıllık enflasyona tamamlanması gerçekleştirilecek. Bu şekilde artış yüzde 26 tutarında olacak ve net asgari ücret 5.363,53 TL’ye kadar ulaşacak. Burada da işsizlik sigorta fonundan yine destek yapılması mümkün olabilecek.

Yorumlar (0)