Seyahate çıkmak neden mutlu eder? İşte bilimsel açıklaması!

Seyahat etmek neden mutlu eder? Yeni yerler keşfetmenin sebebi, insanın evrimsel kökenleriyle ne kadar ilişkili? Bilim insanları, seyahat eden kişilerin mutlu olmasının nedenlerini sıraladı. İşte mutluluk ve seyahat arasındaki ilişkiyi açıklayan biyolojik faktörler...

SEYAHAT 29.06.2022, 17:41 30.06.2022, 12:24 Hakan Öksüz
Seyahate çıkmak neden mutlu eder? İşte bilimsel açıklaması!

Rutin hayatından bunalan birçok kişi, özellikle de sıcakların arttığı yaz aylarında başını alarak uzaklaşmak istemiştir. Peki seyahat etmek, insana neden haz verir? Yeni yerleri keşfetmenin mutluluğu mu, özgürlük hissi mi, yeni tatları deneyimlemek mi? Yoksa bunların hepsinin nedeni olan ve daha derinlerde yatan başka etmenler mi var? 

Yeni deneyimler, dopamin salgılanmasını artırıyor!

Bilim insanlarının yaptıkları yeni araştırmalar, seyahat etmenin mutluluk duygusunu artırmasının altında bazı biyolojik sebeplerin yattığını ortaya koydu. Buna göre rutin alışkanlıklardan koparak yeni bir şey deneyimlemek, beyinde yüksek oranda dopamin salgılanmasına neden oluyor. 

Mutluluğun sebebi DRD4 geni!

Özellikle tehlikeli aktiviteler yapan insanların beyninde daha da yüksek oranda salgılanan dopamin, "mutluluk hormonu" olarak da adlandırılıyor. Beyinde salgılanan dopamin, DRD4 isimli bir çeşit gen ile ilişkilendiriliyor. 

DRD4 adlı genin, "bağımlılık" ile bağdaştırıldığını da kaydeden bilim insanları, "Duygu durumunu hızlı şekilde değiştiriyor. Fazla miktarda salgılanması halinde mutluluk hissi oluşuyor. Bu duyguyu yeniden hissetmek isteyen insanlar, sık sık seyahate çıkıyor. Dopamin hormonunun düşük olması ise motivasyon düşürücü bir etken oluyor." dedi.

Biyolog Justin Garcia: "İlkel insanların hayatta kalmasını sağladı"

Dopamin hormonunun, insanın evrimsel kökenleri ile ilişkisini inceleyen biyolog Justin Garcia, "Yeni şeyler deneyen ve sık sık seyahat eden kişilerin vücutlarında yüksek oranda dopamin salgılanıyor. Buna neden olan DRD4 geni, ilkel insanların hayatta kalmasını sağladı. Çünkü çevre şartlarına adapte olmak ve yiyecek bulmak için yeni yerler keşfetmek zorundaydılar. Bu gen, ilkel insanların, bu zorunluluk nedeniyle seyahat etmesini ödüllendiren bir teşvik gibi." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)