Anlaşmada sona gelindi: Katar’dan Türkiye’ye 10 milyon dolarlık kaynak

Katar'dan Türkiye’ye 10 milyar dolarlık yeni kaynak girişi için aşamalarda sona yaklaşıldı.

EKONOMİ 25.11.2022, 14:29 27.11.2022, 09:01
Anlaşmada sona gelindi: Katar’dan Türkiye’ye 10 milyon dolarlık kaynak

Katar tarafından Türkiye'ye 10 milyar dolar kadar yeni kaynak girişi yapması adına görüşmelerde sona gelindi.

Türkiye'ye yapılacak kaynak miktarının kullanılması için yöntemler sunuldu

Londra merkezli bir haber ajansına söz konusu yatırım ile ilgili bilgi veren bir yetkili, "Katar tarafından Türkiye'ye verilecek yeni bir kaynak konusunda görüşmelerde sona gelindi. Şu an 8 milyar dolar tutarında bir ödeme yapılması tahmin ediliyor. Bu miktar 8-10 milyar dolar aralığında değişiklik gösterebilir. Sonuçta 2-3 milyar doları sene sonu olana kadar, kalan kısmı ise önümüzdeki sene olacak şekilde kaynak olarak temin edilecek. Bu noktada söz konusu işlemler (toplam kaynağın içinde bazı kısımlar) eurobond ya da swap olabilir. Birkaç çeşit üzerinde de düşünülüyor. Karşılıklı olarak anlaşmalar yapıldı. Liderler seviyesinde gerçekleştirilen ziyaretler sırasında da bu konular ele alındı" dedi.

"Katar, Türkiye’ye yatırımlarını arttıracak "

Yatırım ile ilgili bilgi sahibi olan farklı bir yetkili ise Türkiye ile Katar arasında oluşan ekonomik ilişkilerin sürdürüldüğüne işaret ederek, "Hazine'nin bu sene içerisinde borçlanması noktasında toplam 2 milyar dolarlık bir kısım kaldı. İlk bölümde Katar'ın bono pazarına ihracına 2-3 milyar dolar ekleme yöntemi toplantıları pozitif şekilde ilerliyor. Bu durum bir sonraki senenin ilk aylarında da aynı şekilde devam edecek. Şirket ortaklığı, eurobond, swap, eurobond ya da süreç içinde genişletilebilecek farklı hususlarda Katar'ın ilerleyen sürelerde Türkiye yatırımlarını artıracağını ifade edebilirim." dedi.

Aynı yetkili, bankaların sendikasyonlarına katılım sağlamasının artırılması çeşitlerinin de kullanıldığını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)