ABD dış ticaret açığı daralıyor, ancak Çin ile olan açık genişliyor

ABD dış ticaret açığı temmuz ayında bir miktar daraldı, ancak Trump yönetiminin “America First” gündeminin odak noktası olan Çin ile olan fark, altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

EKONOMİ 04.09.2019, 18:03
ABD dış ticaret açığı daralıyor, ancak Çin ile olan açık genişliyor

Ticaret Bakanlığı’nın çarşamba günkü raporunda, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşındaki gerginlik sürüyor. İki ekonomik dev, pazar günü küresel bir durgunluk korkusuyla sonuçlanan yeni tarifeler uyguladı. ABD Başkanı Donald Trump salı günü yaptığı konuşmada, ticaret görüşmelerine devam edilmesi halinde, ikinci dönemde Pekin’de "daha sert" olacağı konusunda uyardı.

Ticaret Bakanlığı, ticaret açığının yüzde 2,7 oranında düştüğünü, ve ihracatın yeniden toparlanması ve ithalatın düşmesiyle 54 milyar dolara düştüğünü belirtti. Haziran ayı verileri, daha önce bildirilen 55,2 milyar dolar yerine ticari açığın 55,5 milyar dolara gerilediğini göstermek için revize edildi. Ekonomistler, temmuz ayında ticaret açığının 53.5 milyar dolara gerileyeceğini tahmin ediyorlar.

Çin ile siyasi açıdan hassas mal ticareti açığı yüzde 9,4 artarak, ithalatın yüzde 6,4 artmasıyla,  32.8 milyar dolara ulaştı. Çin’e yapılan ihracat temmuz ayında yüzde 3,3 düştü. Avrupa Birliği ile olan mal ticareti açığı, ağustos 2015'ten bu yana rekor seviyelere yükseldi.

Beyaz Saray, akıllı hoparlörler, Bluetooth kulaklıklar ve kıyafetler dahil olmak üzere Çin ithalatında 125 milyar doların üzerinde yüzde 15 gümrük vergisi uyguladı. Buna karşılık Çin, bazı ABD malları üzerinde 75 milyar dolarlık hedefleyerek, ham petrolde yüzde 5'lik bir gümrük vergisi dahil olmak üzere ek vergiler verdi. Ek vergiler Aralık ayında yapılacak.

Ticaret gerilimleri finansal piyasaları sarstı ve küresel bir üretim durgunluğunu tetikledi. Buna rağmen, ABD finansal piyasaları ticaret verilerinden çok etkilenmedi.

İhracat geri tepiyor


Temmuz ayında mal ihracatı yüzde 0,9 artışla 138.2 milyar dolara yükseldi. Ancak Çin'in, ABD soya fasulyesi, sığır eti ve domuz eti için ek vergiler uygulamasına rağmen, ihracatın önümüzdeki aylarda düşmesi bekleniyor. Çin Ticaret Bakanlığı, ağustos ayının başlarında, Çinli şirketlerin ABD çiftlik ürünleri satın almaktan vazgeçtiğini söyledi.

Salı günü yapılan bir ankete göre, ağustos ayında, fabrikaların ihracat siparişlerinin, nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyeye düştüğü görüldü.

Temmuz ayında, tüketici ürünlerinin ihracatı 1,5 milyar dolar olan artırdığı gözlemlendi. Sermaye malları ihracatı 0,8 milyar dolar arttı. Motorlu taşıt ihracatında da artışlar yaşandı. Bununla birlikte, sınai malzeme ve malzeme ihracatı, ham petrol sevkiyatı 0,5 milyar dolar düşerek 1,7 milyar dolar azaldı.

Mal ithalatı yüzde 0,2 azalarak 211,8 milyar dolara geriledi. Ekonomistler, ilave vergilerin açıklanmasının ardından, işletmelerin Çin malları üzerinde stoklanmış olması nedeniyle ağustos ayında ithalatın yeniden toparlandığına inanıyorlar.

ABD-Çin ticaret gerilimleri, ticaret açığında vahşi dalgalanmalara neden oldu. İhracatçılar ve ithalatçılar iki ekonomik dev arasındaki tarife mücadelesinin önünde durmaya çalışıyorlar.

İthalat faturası, sermaye malları ithalatında 1,5 milyar dolarlık bir düşüşle aşağı çekildi. Sermaye malları ithalatındaki düşüş, nisan-haziran döneminde üç yıl içinde ilk kez sözleşme yaptıktan sonra üçüncü çeyrekte ticari yatırımın zayıf kalacağını gösteriyor. Ancak sınai arz ve malzeme ithalatı 0.9 milyar dolar artarken, petrol ürünleri ithalatı 1 milyar dolar arttı. Avrupa Birliği'nden yapılan ithalat, temmuz ayında kaydedilen en yüksek miktar oldu.

Enflasyona göre ayarlandığında, mal ticareti açığı temmuz ayında 0,7 milyar dolara geriledi. Sözde reel ticaret açığı ikinci çeyrek ortalamasının bir miktar üzerinde, ticaretin yine bu çeyrekte gayri safi yurtiçi hasılaya ağırlık verebileceğini öne sürüyor.

Dış ticaret, ikinci çeyrekte GSYİH'den 0,72 puan düştü. Ekonomi, son çeyrekte yıllık bazda yüzde 2 oranında büyüdü, ilk çeyrekteki hız yüzde 3,1'di. Atlanta Federal Reserve, ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 1,7 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

Temmuz ayında, hizmetler fazlası 0,1 milyar dolar azalarak, şubat 2016'dan bu yana en düşük seviye olan 19,7 milyar dolar seviyesine geriledi.

Kaynak: Reuters

Yorumlar (0)