Öğrenci sayılarında rekor artış: Mesleki eğitim merkezleri istihdamı karşılıyor

Mesleki eğitim merkezinde bulunan öğrencilerin sayısında artış yaşandığına dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Özer, "Bu merkezlerin güçlenmesi ile beraber orta ve küçük boyutta işletmelerin usta, kalfa ve çırak ihtiyacı gideriliyor” dedi.

EĞİTİM 25.10.2022, 17:40
Öğrenci sayılarında rekor artış: Mesleki eğitim merkezleri istihdamı karşılıyor

Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin oranının 910 bine çıktığını ifade eden Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu merkezlerin işsizlik ve genç işçi istihdamını arttırdığına dikkat çekti.

Mesleki eğitim merkezlerinde öğrenciler hem öğreniyor hem de para kazanıyor

Mesleki eğitim merkezlerinde, çalışan öğrencilerin mezun olduktan sonra iş yeri açma belgesi sahibi olduğunu ve asgari ücretin üçte biri oranında ücret aldığı ifade ediliyor. Yaş sınırı bulunmaksızın meslek sahibi olmayı düşünen en düşük ortaokul mezunu kişilerin başvurabildiği, 3 sene çıraklık, 1 sene kalfalık eğitimleri sağlayan söz konusu mesleki eğitim merkezlerinde, kalfalar 2 bin 763 TL, çıraklar ise 1658 lira ücret alıyor.

181 farklı dalda ve 33 alanda eğitim olanağı verilen mesleki eğitim merkezlerinden çıkan mezunların istihdama giriş oranı ise yüzde 88.

“Rekor seviyede artış sağladık”

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'nin mesleki bölümlerde ihtiyaç hissettiği nitelikli iş gücünü ortaya çıkarmak adına işleme sokulan çok yönlü faaliyetlerle, mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı bulunan öğrenci miktarını 10 ay gibi bir süre zarfında 159 binden 910 bine çıkararak rekor bir artış gördüğünü ifade etti.

“İstihdama katkı sağlanıyor”

Öğrencilerin eğitim ve çalışma sürecinin belirli bir programa oturtulduğunu aktaran Özer, “Haftada bir gün okulda, diğer günlerde ise gerçek iş yerlerinde çalışıyorlar. Bu şekilde mesleki eğitim fırsatı da bulabiliyorlar. Bu şekilde iş gücü piyasasının usta, kalfa ve çırak ihtiyacını götürebilmek adına bu alanlar büyük katkı sağlıyor. Hatta bu sistemin tam oturabilmesi için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda 25 Aralık 2021 tarihinde değişiklik yapılmıştır.” dedi.

Yorumlar (0)