Zelenskiy, NATO’ya seslendi: Bin uçağın bir tanesini bile vermediniz!

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO Zirvesi’nde yapmış olduğu paylaşımda, “Bugün bizi fosfor bombaları ile vurdular. Yetişkinler ve çocuklar öldü. Eğer bize istediğimiz silahları verirlerse NATO bizleri Rusya işgalinden koruyabilir.” şeklinde konuştu.

DÜNYA 24.03.2022, 15:53
Zelenskiy, NATO’ya seslendi: Bin uçağın bir tanesini bile vermediniz!

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali yeni bir günde daha sürerken, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’nde liderler bir araya geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de toplantıya online şekilde bağlanıp konuşma gerçekleştirdi. 24 Şubat tarihinden bu zamana dek binin üzerinde roketin atıldığının altını çizen Zelenskiy, “Kiev’den Ukrayna’nın başkentinden selamlar. NATO’da değiliz fakat hem sizin değerlerinizi hem de kendi değerlerimizi savunuyoruz. Bu değerleri de 1 aydır kahramanca savunuyoruz. Son 10 senede Rusya yeterince ordusunu ve askeri birliğini topladı. Ölümler için çılgın bir şekilde paralar yatırdılar. Binlerce ölümle Ukrayna, göç eden insanlar ve yıkılan binalarla direniyor. Kimi vatandaşlarımız NATO ülkelerinde yer alıyor. Bir ay içerisinde binin üzerinde roket attılar ve bu yüzden fazla uçuş yapıldı.” dedi.

“Ukrayna ordusu adil olmayan şartlarla direniyor”

Defalarca yardım çağrısı yapıldığını ancak NATO’nun yardım konusuna yanaşmadığını söyleyen Zelenskiy, “24 Şubat tarihinde sizlere hava sahamızı kapatmanız için başvuru yapmıştım. Ancak sizlerden net bir geri dönüş almadık. Ukrayna roketlere karşı güçlü silahları olan bir ülke değil. Biz onlardan daha da az hava aracına sahibiz ve bundan ötürü Ruslar toplu yıkımlara dair saldırılar gerçekleştirebiliyor. Ukrayna ordusu eşit ve adil olmayan şartlarda bir aydan beri direniyor. Sizlerin elinde bin tane uçak var fakat bir tanesi bile bizde yok. 20 binin üzerinde tankınız var ve bir tanesini bile vermediniz veya satmadınız. Savaşta yardım çağrılarına cevap alamamak korkunç. Biz yalnızca yaşamak istiyoruz. Sizi suçlamıyoruz ancak bunlar sizin bombalarınız ve roketleriniz değil.” ifadelerini kullandı.

“Bu sabah bizleri fosfor bombalarını kullanarak vurdular”

Zelenskiy, Ukrayna ordusunun hangi standartlarda olduğunu herkesin gördüğünü söyleyerek, “Bu sabah bizleri fosfor bombası kullanarak vurdular. Yetişkinler ve çocuklar hayatını kaybetti. Eğer bizlere istediğimiz silahları verirlerse NATO bizi Rusya işgalinden koruyabilir.

NATO, Rusya’nın yaptığı saldırıların bizle sınırlı kalmayacağını biliyor ve korku içerisinde. Rusya Polonya’ya ve Baltık ülkelerine dek gidecek. Sizlere dürüst olacağım. Memorandumu topraklarımızda Budapeşte işe yaramadı. Sizlere yardımlarınızdan ötürü minnettarız. Bize elinizde bulunan tank ve uçaklardan yüzde 1 düzeyinde bile olsa verebilirsiniz. Bunlar bizde olduğunda biz de size %100 güvenlik garantisi vereceğiz. Bu direnişin ardından ordumuzun hiçbir zaman NATO standartlarında olmadığını söylemeyin. Biz size standartlarımızı gösterdik. NATO da insanların güvenliği için neler yapabileceğini gösterebilir. Ukrayna somut güvenlik garantisiyle somut adımlar bekliyor. Bizim şartlarımız artık masada bulunuyor. Destek olanlara teşekkür ederim. Yaşasın Ukrayna.” deyip sözlerini tamamladı.

Yorumlar (0)