Yüzyılın Anlaşması mı Yüzyılın Alçaklığı mı?

Filistin aleyhine Jared Kushner'ın hazırladığı Yüzyılın Anlaşması için uluslararası kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor.

DÜNYA 13.06.2019, 14:13
Yüzyılın Anlaşması mı Yüzyılın Alçaklığı mı?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Yahudi damadı ve aynı zamanda danışmanı olan Jared Kushner tarafından hazırlanan ve baştan sona İsrail'in lehine, Filistin'in aleyhine olduğu düşünülen Yüzyılın Anlaşmasını savunan ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, "İsrail'in Yüzyılın Anlaşması planı konusunda endişelenmesine gerek yok. Çünkü Jared Kushner ve Jason Greenblatt bu plana odaklandı. Ana hedeflerden birisi İsrail'in güvenlik çıkarlarına zarar vermemek" dedi. Yüzyılın Alçaklığı planının Kudüs'ü tamamen İsrail'e bıraktığı, yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içeriyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Washington yönetiminin İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda hazırladığı ve "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelenen planda İsrail'in güvenliğine öncelik verildiğini söyledi.

Israel Hayom gazetesinse verdiği röportajda Nikki Haley, Yüzyılın Anlaşması'nı okuduğunu, planın hem Filistin'in hem de İsrail'in istek ve hassasiyetlerini dikkate aldığını iddia etti.

Nikki Haley, "çok iyi ve dikkatlice" hazırlandığını ileri sürdüğü planın hayata geçmesi konusunda umutlu olduğunu ifade ederek, "Elbette kolay olmayacaktır. İsrail ve Filistin tarafları da bu planı sevmeyebilir hatta nefret edebilir ancak her iki taraf da barışı istemelidir. Eğer ki her iki taraf da barış isterlerse planın detaylarına Amerika Birleşik Devletleri (ABD) değil İsrail ve Filistin karar verecek. Bu sebeple Yüzyılın Anlaşması Planına bir şans verilmesi gerektiği kanaatindeyim." diye konuştu.

Planın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın kıdemli danışmanı ve damadı Jared Kushner ile ABD'nin Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt tarafından hazırlandığını anımsatan Nikki Haley, "İsrail'in Yüzyılın Anlaşması planı konusunda endişelenmesine hiç gerek yok. Çünkü Jared Kushner ve Jason Greenblatt bu plana odaklandı. Zaten planın ana hedeflerden birisi İsrail'in güvenlik çıkarlarına zarar vermemek. Onlar (Jared Kushner ve Jason Greenblatt) İsrail'in güvenliğini korumanın önemini anlıyor." şeklinde konuştu. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Ocak 2017'den Aralık 2018 sonuna kadar ABD'nin BM Daimi Temsilcisi görevini yürütmüş ve İsrail yanlısı açıklamalarıyla gündeme gelmişti.  

Yüzyılın Anlaşması

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin meselesine çözüm bulmak amacıyla hazırladığı iddia edilen "Yüzyılın Anlaşması" planının detayları netleşmese de uluslararası basında planın detaylarına ilişkin bazı bilgiler bulunuyor. 

Söz konusu haberlere göre, Kudüs'ün tamamı İsrail'e terk edilmesi ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin tamamının varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin asla kabul etmeyeceği Filistin aleyhine maddeler içeriyor.

Yüzyılın Anlaşması planında İsrail'in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüş hakkına ise değinilmediği ifade ediliyor.

Yorumlar (0)