Yüzlerce Sudanlı Hafter'e katıldı

The Guardian gazetesi, yüzlerce Sudanlı paralı askerin darbeci general Halife Hafter güçlerine katıldığını iddia etti.

DÜNYA 25.12.2019, 07:42
Yüzlerce Sudanlı Hafter'e katıldı

Yüzlerce Sudanlı paralı askerin, Libya'da darbeci general Halife Hafler'in uluslararası tanınırlığa sahip UMH'ye (Ulusal Mutabakat Hükümeti) karşı yürüttüğü savaşa katıldığı ileri sürüldü.

İddianın sahibi ise İngiliz The Guardian gazetesi. Gazetenin haberinde, Sudan'dan yeni bir paralı asker dalgasının Libya'ya geldiği ve bu durumun, taraflar arasındaki çatışmayı, bölgenin istikrarını sarsacak uluslararası bir savaşa dönüştürebileceği kaydedildi.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberinde, Libya'daki Sudanlı milis güçlerin komutanlarının son aylarda yüzlerce kişinin savaşmak üzere Libya'ya geldiğini söyledikleri bilgisi verildi.

Libya'nın güneyinde konuşlanan yüzlerce Sudanlı paralı askerden oluşan güçlerin komutanlarından birinin "Pek çok genç geliyor, bu kadar büyük sayıda milisi kabul edebilecek kapasitemiz yok. Halihazırda Libya'da en az 3 bin Sudanlı milis bulunuyor." dediği ifade edildi.

Paralı asker dalgasıyla gelenlerin pek çoğunun, Sudan'da devrik lider Ömer el-Beşir rejimine karşı savaşanlardan oluştuğu, bazılarının da Darfur bölgesindeki savaşta bulunduğu vurgulandı.

The Guardian gazetesine göre, kendileriyle görüşülen komutanların hepsi, ülkelerine dönüp Ömer el-Beşir rejiminin yıkılmasından sonra iktidara gelen geçiş hükümetine karşı savaşmak istediklerini kaydetti.

Libya'da darbeci general Halife Hafter, Trablus saldırısıyla üst seviyeye çıkan insan kaynağı ihtiyacının bir kısmını müttefiklerinin sağladığı finansmanla, paralı askerlerden karşılıyor.

Bu paralı askerler arasında Sudan Bağımsızlık Ordusu ve Sudanlı Cancavid Milisleri bulunuyor.

Yorumlar (0)