Yüksek radyasyonlu oda ziyarete açılıyor!

Ukrayna, Çernobil Nükleer Santrali'ndeki patlamanın yaşandığı dördüncü reaktörün kontrol odasının kapılarını ziyaretçilere açacak. Ziyaretçilerin odaya girmeden önce maske takmaları ve radyasyon önleyici giysiler giymeleri gerekiyor. Bölgedeki radyasyon oranı hâlâ normalden 40 bin kat fazla.

DÜNYA 03.10.2019, 11:46 03.10.2019, 12:02
Yüksek radyasyonlu oda ziyarete açılıyor!

Ukraynalı yetkililer, Çernobil Nükleer Santrali’nin kontrol odasının kapılarını felaketten 30 yıl sonra ziyaretçilere açmaya hazırlanıyor. Kontrol odasındaki radyasyon düzeyi, normal kabul edilenden 40 bin kat daha yüksek. Bu yüzden turistler, 1986'da facianın patlak verdiği dördüncü reaktörün kontrol odasına belirli şartlara uymak kaydıyla ziyaret gerçekleştirebilecek.

Reaktörün operatörlerinin faciayı önlemeye çalıştığı ve belki de tetiklediği kontrol odasının oldukça nadir ve tüyler ürperten fotoğrafları daha önce yayınlanmıştı. Fakat hiç kimse, ölümcül bir radyasyon seviyesine sahip bu odaya turistleri davet etmeyi düşünmemişti.

Turist akınına uğradı

HBO'nun Çernobil faciasını konu edinen aynı isimli mini dizisinin büyük yankı uyandırmasından sonra bölge, dünyanın dört bir yanından turistlerin akınına uğradı.

Çernobil'deki Ukrayna Yasak Kuşak İdaresi, turistlerin artan taleplerini karşılamak için bir yeni tur daha planladı. Bunlardan biri de patlamanın yaşandığı dördüncü reaktörün kontrol odasına yönelik tur oldu. 

Sadece 5 dakika durabilecekler

Yetkililer, kontrol odasını ziyaret edecek olan turistlere maskeler, radyasyon önleyici giysiler ve sanayi tipi geniş botlar verecek. Odayı ziyaret eden turistler, radyasyonun ölümcül düzeyde olması nedeniyle burada sadece 5 dakika kalabilecekler.

Fakat Çernobil’deki çalışanların ifadelerine göre, oda öylesine tüyler ürpertici ki, insanın orada geçirdiği 5 dakikayı bile ömrü boyunca unutması olası değil.

Ukrayna Yasaklı Bölge İdaresi Başkanı Vitaliy Petruk, konuya ilişkin şunları söyledi:

"HBO’nun mini dizisi, Çernobil’e olan ilgiyi arttırdı. Herkes burası hakkında daha fazla şey görmek istiyor. Bizler de bu artan talepleri karşılamaya yönelik bir girişimde bulunduk." 

Yerel basına yansıyan haberlere göre bu sene, dünyanın dört bir yanından 85 bin turist Ukrayna’yı ziyaret ederek Çernobil’i gördü.

Yorumlar (0)